A finn hatóságok 103, hazájába önként visszatérő irakit szállítottak haza repülőn Bagdadba - közölte csütörtökön a finn rendőrség. A visszatérők közül néhányan leborultak és megcsókolták a földet
Hannu Pietila nyomozó főfelügyelő elmondta, hogy a helsinki rendőrség több mint egy évtizede szervez járatokat migránsok hazaszállítására és hozzáfűzte, hogy készek további hasonló járatokat is szervezni, hogy eleget tegyenek az egyre növekvő számú, hazájába visszatérni kívánó iraki migráns kérésének.

Az iraki külügyminisztérium szóvivője a nap folyamán elmondta, hogy az irakiak meg is érkeztek Bagdadba.
A visszatérők közül néhányan leborultak és megcsókolták a földet - fűzte hozzá.  Többeknél úgynevezett sárga útlevelet lehetett látni, vagyis olyan dokumentumot, amelyet a hazatérni szándékozóknak állítanak ki az iraki követségek.

A szóvivő szerint a több mint százfős csoportot számos másik követheti, ugyanakkor erről nem mondott többet.

A finn illetékesek a nap folyamán jelentették be, hogy több mint 3100 iraki vonta vissza menedékkérelmét tavaly január óta.

Ugyanakkor többségük saját költségén tért vissza hazájába, vagy pedig egy másik államban vette igénybe az Európai Unió által szervezett repülőjáratokat.

Tavaly nagyjából 32 500 menedékkérő érkezett Finnországba, csaknem tízszer annyi, mint egy évvel korábban. Közülük mintegy 20 500-an jöttek Irakból.

Forrás: MTI