David Cameron brit miniszterelnök elsősorban belpolitikai okokból veti fel Nagy Britannia kilépését az EU-ból, miközben ő maga nem unióellenes - vélekedett a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.
Nagy Sándor Gyula kifejtette: egy, a brit szuverenitást féltő belső ellenzék működik saját pártjában, a Konzervatív Pártban, miközben a kormányfő tudja, hogy a gazdasági érdekek az unióhoz kötik Nagy Britanniát.

Felidézte, hogy a londoni Cityben, vagyis a pénzügyi központban a tranzakció többsége euróban történik, illetve az ország exportjának 45 százaléka az EU-ba irányul. Egy másik szempont, hogy a Skóciát vezető Skót Nemzeti Párt kijelentette: amennyiben a Nagy Britannia kilép az unióból, Skócia elhagyja az Egyesült Királyságot és belép az EU-ba - sorolta az elemző.
Ugyanakkor David Cameron megígérte, hogy 2017-ig népszavazást ír ki az uniós tagságról; erre idén júniusban a regionális választások után kerül sor. Abban reménykedik, hogy a voksolást követően nagyobb eséllyel szavaznak a tagság fenntartására a brit polgárok - mondta Nagy Sándor Gyula.

A kutató arról is szólt: az uniós csúcson márciusra halasztották a migránsválságról szóló döntést.

Ez annál is inkább problémát jelenthet, mert Ausztria bejelentetett, hogy limitálja azon migránsok számát, akiket átenged az országon, vagyis több ezer migráns torlódhat fel a Balkánon.

Forrás: MTI