Kilencedik alkalommal indul a Székely gyors-Csíksomlyó expressz össznemzeti zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúba
Mintegy 1100 utassal indul idén májusban útjára a Székely gyors- Csíksomlyó expressz zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, majd másnap az ezeréves határhoz. Az előkészületekről számolt be Mező Tibor, a zarándokút egyik főszervezője, valamint Pécsi L. Dániel jelképművész, a zarándokvonat másik lelkes szervezője 2016. február 17-én az "Ülj ide, gyűlj ide, népem" című esten a Budapesti Székely Kör rendezvényén. 

Az Aranytíz Kultúrházban, Frigyesy Ágnes, Szalézi-díjas újságíró által szervezett közönségtalálkozón Mező Tibor hangsúlyozta, mint minden évben, idén is van fővédnöke, lelki vezetője a zarándokoknak Böjte Csaba ferences rendi szerzetes személyében, aki felvidéki útja miatt nem lehetett jelen személyesen a rendezvényen. De immár harmadszor lesz adománygyűjtés a vonaton a Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott, nehéz sorsú- és árva gyermekek javára, 

A zarándokvonat főszervezője rámutatott: mintegy 700 zarándok már lefoglalta a helyét a vonaton, s idén a zarándokvonat sztárvendége a Csík Zenekar lesz, akik Pünkösd vasárnap Madéfalván tartanak szabadtéri koncertet.

Pécsi L Dániel, akinek címereit rendszeresen megtekinthetik a zarándokok a büfékocsiban kiállított időszaki kiállításon, felidézte: 2008-ban Erdő Péter bíboros, prímás, érsek köszöntötte levélben a zarándokokat. Idézet a levélből: "A zarándoklat kifejezi az ember Isten felé való törekvését, fizikai megvalósulása annak a lelki küzdelemnek, melynek nehézségeit napról-napra megtapasztaljuk... De ebben a zarándoklatban nem vagyunk egyedül: velünk van Mária, aki már eljutott célunkhoz és onnan segíti a vándorló egyházat... Kívánom, hogy útjukat Szűzanya közbenjárása kísérje, és hozzon mindannyiuk számára bőséges lelki gyümölcsöket." 

2011-ben Kiss Rigó László szeged-csanádi, római katolikus megyés püspök mellett - az ökumené jegyében - Tőkés László áldotta meg hajnali 6 órakor az induló vonaton ülő zarándokokat, majd egy rövid útszakaszon együtt utaztak a zarándokokkal. 

A Székely gyors-Csíksomlyó expressz vonat fővédnökei között köszönthettük Buzánszky Jenőt, Papp Lajost, és immár másodszor Böjte Csabát. 

Az esten felköszöntötték Ferencz Vilmos elnök édesanyját, aki február elején töltötte 86. életévét, aki a Budapesti Székely Kör egyik alapító tagjaként ma is szinte minden rendezvényen jelen van.

A Székely gyors- Csíksomlyó expressz zarándokvonatra lehet jelentkezni - a Kárpáteurópa Utazási Iroda megbízásából - Frigyesy Ágnes újságírónál. E-mail cím: frigyesy@gmail.com. Telefon: +36-20/383-1417
Frigyesy Ágnes