Élő adásban jelentette be a kolumbiai elnök, hogy több, mint 3100 terhes nő már fertőzött. Szerinte a 600 ezret is elérheti majd a betegek száma.
GettyImages/Mario Tama
Élő adásban jelentette be a tévében Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos, hogy már 25 645 ember fertőződött meg a Zika-vírussal és 3177 terhes nő is van közöttük.

A Zika-vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Egyelőre még nem találtak rá vakcinát és nincs kezelés sem.

„Az előrejelzések szerint kb. 600 ezer fertőzött emberrel kell számolnunk” - mondta a tévében az elnök, aki hozzátette, a jelenlegi esetekből ezer körül van azoknak a száma, akik Guillain-Barre-szindrómában szenvednek, amely egy súlyos idegrendszeri betegség, mely bénulással jár. Az orvosok most azt vizsgálják, van-e összefüggés a Zika és e között az idegrendszeri betegség között.

Az elnök bejelentette, tovább folytatják a harcot a Zika-vírust terjesztő szúnyogok ellen. Azt is elmondta, engedélyezik az abortuszt azoknál a nőknél, akik Zika-vírussal fertőzöttek - írta a Yahoo News.
AFP/Hohan Ordonez
A kolumbiai egészségügyi miniszter, Alejandro Gaviria pénteken azt mondta, hárman haltak már meg, mindannyian Guillain-Barre-szindrómában szenvedtek, szervezetükben pedig kimutatták a Zika-vírust is. További hat, hasonló halálesetet egyelőre még vizsgálnak.

Már egyes ázsiai országok is készülnek a Zika elleni védekezésre. Indonéziában olyan kísérleteket folytatnak, amelyekkel minden szúnyogcsípéssel terjedő vírus visszaszorítható lenne. Laboratóriumi körülmények között olyan baktériummal fertőzik meg a szúnyogokat, amely a dengue láz esetében sikeresen megakadályozta a vírus terjedését. A kutatók szerint ez a módszer hatékony lehet a Zika-vírusnál is. „Elmondható, hogy ez a technológia más eljárásokkal, például a védőoltásokkal együtt alkalmazva az eddiginél sikeresebben csökkenti a kórokozók terjedését” – mondta egy kutató.

A Zika-vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, az amerikai járványügyi kutatók és az Egészségügyi Világszervezet szerint legkorábban ez év második felére fejleszthetik ki a vakcinát.