600 ezer szíriai migráns érkezhet a szír-török határra legrosszabb esetben, az Aleppóban és környékén zajló harcok miatt.
Fotó: Europress / Milos Bicanski - AFP
Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes azt mondta, jelenleg 77 ezer szíriai migránsnak nyújtanak segítséget a határ szíriai oldalán felállított menekülttáborokban. Szerinte Törökország elsődleges célja az, hogy a menekülőket saját országuk határain belül tartsák, és amennyire csak lehet, ott segítsék őket.

Az utóbbi napokban több tízezer ember menekült el Aleppó városából és környékéről az orosz légierő által támogatott szíriai kormánycsapatok támadásai elől Törökország irányába.

Kurtulmus korábban azt mondta, hogy ha az aleppói térség helyzete változik, a menekülthullám az egymilliót is elérheti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap azt mondta, Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek, ugyanakkor a török határát péntek óta zárva tartja.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy országa jelenleg 2,7 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet, és tartani fogja magát a nyitott határok politikájához. Azt nem mondta, hogy mikor nyitják meg a határt az aleppói menekültek előtt  - írja az MTI.