Lát még esélyt az 1998-ban eltűnt Szathmáry Nikolett édesanyja lánya gyilkosának megtalálására. Barátoktól továbbra is kap támogatást a kutatásban, de elsősorban a rendőrség segítségét várja. Szathmáry Sándorné szerint lehet, hogy az elkövető a közvetlen közelében él, és nap mint nap találkozik vele.
Eltemették Szathmáry Nikolettet a gyulai temetőben. Nikolett három éve tűnt el, amikor otthonról iskolába indult. Földi maradványait idén februárban találták meg egy csatorna nádasában, lakásuktól néhány száz méterre. MTI Fotó
Teljesen átlagos napnak indult 1998. január 14-e, szerda a gyulai Szathmáry család számára. Hét és fél éves lányuk, Nikolett megreggelizett, megitta a kakaóját, majd édesanyja elkísérte az iskolába, felment vele az osztályterembe, ahol elbúcsúztak.

A kislány megölelte a szülőjét, „anya, nagyon szeretlek” – idézte fel a gyerekkel való utolsó élményét az anya, Szathmáry Sándorné a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában.

Nikolett aznap néptáncórára is ment a művelődési házba, ahonnan délután négy óra előtt indult haza, egy ideig együtt sétált a helyi gyermekorvossal, majd elváltak útjaik.

Többet senki nem látta élve, holttestét három év múlva találták meg egy belvízi csatorna partján. Azóta sem tudni azonban, hogyan halt meg a gyerek.

18 éve keresik a gyilkost

A rendőrség tizennyolc éve nem találja a gyilkost, ezért továbbra is nyomravezetői díj, hárommillió forint jár annak, aki segít megoldani a rejtélyt.

Nikolett eltűnése óta minden évben emlékmenetet tartanak rokonok, barátok, ismerősök, és azon az úton haladnak, ahol a kislányt utoljára élve látták.

Az anya továbbra is bízik benne, hogy meglesz az elkövető, ezért továbbra is érdeklődik, kérdezősködik, terjeszti az információt, hogy nincs még meg a gyilkos.

Barátok továbbra is támogatják a kutatásban, de elsősorban a rendőrség segítségét várja – hangsúlyozta.

Látnokok, magánnyomozók keresték

Az emlékséta sem csupán emlékezés, hanem felhívás, figyelemfelkeltés. A cél, hogy ha valakinek mégis van mondanivalója az ügyről, akkor lépjen elő.

Lehet, hogy olyan információval rendelkezik egy személy, amit korábban nem tartott fontosnak, mégis jelentősége lehet. Talán olyan ember is lehet, aki együtt élt az ügy valamely érintettjével, ezért hallgatott, de később összevesztek, ezért most már hajlandó beszélni – latolgatta az esélyeket az anya.

Mint mondta, az első három év volt a legkeményebb, a holttest megtalálásáig hozzátartozói egyfolytában úgy keresték, hogy a kislány él valahol, és vár rájuk.

Eleinte azt gondolták, hogy egy gyermektelen házaspár csalta el.

A kutatásban nagyon sok magánnyomozó ás látnok is részt vett, mint Szathmáry Sándorné mondta, erőt és ötleteket adtak neki a további kereséshez.

A gyilkos köztük lehet

A gyulaiakban megfogalmazódott, lehet, hogy a tettes közöttük van. Ezt egy korábbi beszélgetés alkalmával Hajdú Antal nyugalmazott rendőr ezredes sem tartotta kizártnak.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság volt vezetője hangsúlyozta, a holttest megtalálásának, a kislány eltűnésének helye, valamint az otthona 300 méteres sugarú körön belül van, ami arra utal, hogy az elkövetőnek mindenképpen kötődése volt ehhez a területhez, városrészhez.

Az anya szerint pedofil vagy szervkereskedő is lehet a gyilkos. Néha úgy érzi, sikerül még megtalálni az elkövetőt, máskor, rosszabb hangulatában, elveszti a reményt, a kutatást azonban nem adja fel.

Nikinek is tartoznak ezzel, másrészt a helyi gyerekek is veszélyben lehetnek. Ha a tettes a városlakók közt van, akkor bármikor újra gyilkolhat – mondta. Szathmáry Sándorné szerint nincs kizárva, hogy nap mint nap találkozik az elkövetővel.

Forrás: Kossuth Rádió