A csaknem hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát idei első kamatdöntő ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.
A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja érvényben a fél százalékos alapkamatot, amely mélységi rekord.

A BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England monetáris tanácsának csütörtökön ismertetett közleménye kiemeli, hogy a tizenkét havi brit infláció novemberben mindössze 0,1 százalék volt.

A brit kormány 2 százalékos éves inflációs célszintet ír elő a Bank of England számára.

A monetáris tanács szerint a nyersolaj dollárban számolt árának 40 százalékos zuhanása azt jelenti, hogy az infláció gyorsulása rövid távon várhatóan fokozatosabb lesz a Bank of England legutóbbi inflációs jelentésében valószínűsítettnél.

A közlemény szerint a monetáris tanácson belül teljes az egyetértés abban, hogy ha a Bank of England kamatemelésbe kezd, annak üteme várhatóan fokozatosabb lesz, és az alapkamat is valószínűleg alacsonyabb szinten tetőzik, mint a korábbi szigorítási ciklusok esetében.

Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a Bank of England hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt a piac várja.

Paul Hollingsworth, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza a Bank of England kamatdöntésének csütörtöki ismertetése után közölte: a ház szerint a piaci szereplők "túl messzire mennek" azzal, hogy a BoE első kamatemelését csak 2017 második negyedére árazzák.

Hollingsworth szerint ugyanis az alacsony olajárak várhatóan élénkítő hatást gyakorolnak a brit gazdaságra, és az infláció az olajárak zuhanása ellenére is valószínűleg gyorsulni fog a következő hónapokban. Ennek egyik hajtóereje a Capital Economics elemzője szerint az lesz, hogy a font november közepe óta - kereskedelmi súlyozású bázison számolva - 5 százalékot gyengült.

Mindezek alapján a Capital Economics azzal számol, hogy a Bank of England még az idén - vagyis a piac által vártnál jóval hamarabb - kamatemelésbe kezd, bár a cég csak egy emelést vár 2016-ban.

Forrás: MTI