Február 4-én a modern űrrobotikának szentelt szakmai napot tart az Óbudai Egyetem és a Magyar Asztronautikai Társaság Bejczy Antal magyar származású fizikus, űrkutató tiszteletére az űrrepülés-történeti kiállításon. Az előadásokat az adott időpontra váltott kiállítási belépőjeggyel lehet látogatni.
Bejczy Antal a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Budapesti Műszaki Egyetem elött rendezett szoboravató ünnepségen 1997-ben. (MTI Fotó: Balaton József )
A robotika és az űr szerelmeseinek kedveskedik a modern űrrobotikának dedikált szakmai nap, melyet Bejczy Antal magyar származású fizikus, űrkutató emlékére rendeznek: ő készítette elő és dolgozta ki a Sojourner Mars-járó távirányítási technikáját a NASA Mars programjának részeként - írják közleményükben a szervezők.

Bár maga a kiállítás is izgalmas betekintést nyújt az űrutazás kulisszái mögé – végigjárhatjuk a NASA és az űrrepülés történetét, kipróbálhatjuk, hogyan élnek az űrhajósok, foghatunk igazi Hold-kőzetet és tesztelhetjük magunkat az űrhajós „kiképzőbázison” – a workshoppal az űrrobotika tudományos és műszaki eredményeit is megismerhetik a látogatók a téma legnagyobb hazai szakértői által.

A szakmai nap 10 perces előadásain és az azokat követő interaktív bemutatókon prezentálják a robotok új alkalmazási területeit, a korszerű robotirányítási módszereket, a virtuális robotalkalmazásokat és rendszereket, ember-robot interface-eket.

Az ember-központú robotika tudományos és műszaki eredményeit az Óbudai Egyetem professzorai, az iRobottechnikai Központ ifjú kutatói és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai mutatják be. Sőt, a Nemzetközi Űrállomásra első magyar berendezésként eljutott Pille sugárzásmérő eszközt is megismerhetik az érdeklődők. Ezt a készüléket használta űrutazása során Farkas Bertalan és Charles Simonyi is.

Az adott időpontra váltott kiállítás-belépőjeggyel látogatható előadásokat február 4-én, két turnusban, 13-tól 15 óráig, illetve 15-tól 17 óráig tartják a Millenárison.

hirado.hu