Az óriáskagylók húsában jelenlévő színjátszó sejtek egy nap elősegíthetik a hatékonyabb napelemek és a szemnek kellemesebb televízióképernyők, illetve okostelefon-kijelzők kifejlesztését.
Illusztráció - óriáskagyló (Fotó: AFP)
Az óriáskagylók a Csendes- és Indiai-óceánok lakói, akár 100 évig is elélnek. Bár tápanyagszegény víz az otthonuk, a velük szimbiózisban élő, fotoszintetikus algáknak köszönhetően – elnyelik az algák generálta tápanyagokat, míg az algák a belőlük származó, nitrogénben gazdag hulladékanyagból élnek - 120 centiméteresre is megnőnek.

Egy új kutatásban a szakemberek a kagylók irizáló sejtjeire fókuszáltak. Az úgynevezett iridociták különféle színekben izzanak, a kék árnyalatoktól a zöldeken és aranyakon át egészen a ritka fehérig. Eme utóbbiról többet kiderítendő a Tridacna maxima és Tridacna derasa faj élő példányait vizsgálták meg.

Meglepő módon mindkettő színek elegyítésével alkotja meg fehér árnyalatát, hasonlóan a kijelzőkhöz, amelyek kék, vörös és zöld képpontokat vegyítenek a fehér létrehozásához. Arra is fény derült, hogy eltérő módszerekkel vegyítik a színeket. A Tridacna maxima esetében a fehér a különféle színű iridociták szoros halmazaiból származik, míg a Tridacna derasánál olyan iridocitákból, amelyek mind többszínűek és a távolból fehérnek tűnnek.

A mai kijelzők nagy része a LED-hez hasonló fényforrásokra támaszkodik, míg a kagylóknak csak napfényre van szükségük. A puhatestűek eme sejtjei proteinek apró, többrétegű struktúráját ölelik fel, ezek tükrökként funkcionálnak a fényvisszaveréshez. A szerzők úgy hiszik, ha hasonló struktúrákat tudnának kifejleszteni, akkor megszülethetnének a színreflektív kijelzők, amelyek környező fényforrásokkal, úgymint napfénnyel vagy beltéri világítással működnének.

A kutatók azt is szeretnék felderíteni, hogy az ehhez hasonlatos struktúrákkal növelni lehetne-e a napelemek hatékonyságát.

A vizsgálatról az Optica folyóirat számolt be.

forrás: Livescience