A kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, valamint az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett, ezért újabb egyeztetéseket tartott az ágazati érdekképviseletekkel a héten Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár - közölte az államtitkárság pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a héten az MSZ EDDSZ, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség képviselőivel tárgyalt az államtitkár; az egyeztetések két hét múlva folytatódnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tavaly kezdeményezett konzultációsorozatnak köszönhetően a kormány számos, az egészségügyet érintő ügyben az egészségügyi dolgozók bevonásával hozott döntést, a többi között az egészségügyi béremelések köréről, prioritásairól - írták.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók számíthatnak a polgári kormányra, az egészségügy volt az első, ahol 2010 után béremelési program indult. Ennek köszönhetően már 95 ezer egészségügyi dolgozó bére magasabb, és a béremelés idén is folytatódik, hiszen januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért. A szakvizsgázott fiatal orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak. 

Az egyeztetésen a Magyar Szakdolgozói Kamara (MESZK) javaslatot tett arra, hogy a szakdolgozói kamarai tagdíjak rendezését a munkáltató vagy az állam vállalja át. A megbeszélésen elhangzott, hogy a minisztérium megvizsgálja ennek lehetőségét, és ha pénzügyileg is támogathatónak tartja a javaslatot, akkor kidolgozza ennek technikáját is - áll a közleményben.

Forrás: MTI