Az éves események sorából sajnos a gyászhírek sem maradhatnak ki. Ők azok a sztárok, ismert emberek, akiktől tavaly búcsút vettünk.

Január 11. - Anita Ekberg
Fellini Édes élet című filmjének főszereplője, kora  szexszimbóluma, az egykori Miss Svédország 83 éves korában hunyt el Rómában, hosszú betegeskedés után.

Január 20. - S.Nagy István
magyar dalszerző, EMeRTon-díjas dalszövegíró. Hat évtizedes pályafutása során Magyarországon a legtermékenyebb slágergyáros volt. 81 éves volt.

Január 25. - Demis Roussos
világhírű görög énekes, az egykori Aphrodite’s Child nevű progresszív rockegyüttes frontembere, a hetvenes évek egyik legjellegzetesebb popikonját 68 éves korában érte a halál egy athéni kórházban. Az énekes olyan számokkal vált világhírűvé, mint a Forever and Ever, Mr Reason, Goodbye My Love, Good bye, Velvet Mornings, Lovely Lady Of Arcadia és a Quand je t'aime.

Január 30. - Geraldine McEwan
azaz az Agatha Christie regényeiből készült televíziós filmek örök Miss Marple-ja, a BAFTA-díjas angol színésznő, Laurence Olivier és Kenneth Williams partnere 82 éves korában hunyt el.

Február 23. - Ben Woolf
az Amerikai Horror Story színészét, Ben Woolfot meglehetősen bizarr körülmények között érte baleset: egy autó oldalsó visszapillantó tükre találta el a fején a színészt, aki szerencsétlenül eshetett. Így került kórházba, ahol az intenzív osztályon végül elhunyt.

Február 27. Leonard Nimoy
83 éves korában távozott. Az amerikai színész a Star Trek-univerzum egyik legkedveltebb figuráját, Mr. Spockot alakította az 1966 és 1969 között futó eredeti tévésorozatban, az első hat mozifilmben. A félig ember, félig vulcani születésű Spock parancsnok, az Enterprise űrhajó első tisztjeként szolgált, híres köszönése így szólt: "Hosszú és eredményes életet!"

Április 8. - Pap Vera
ötvenkilenc éves korában, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után hunyt el  a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. Pap Vera Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül a társulat hűséges tagja volt.

Május 14. - B. B. King
a blues királya 89 évesen, Las Vegasban halt meg. King 2014 októberében Chicagóban lett rosszul egy koncerten, és lemondta koncertjeit, többé nem is tudott színpadra lépni. Májusban egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy hospice gondozásban részesül otthonában. Jimi Hendrix mellett a legnagyobb hatású gitárosként tartják számon, 15 Grammy-díjat nyert.

Június 11. - Sir Christopher Lee
kilencvenhárom éves korában egy londoni kórházban elhunyt Sir Christopher Lee, aki több évtizedes színészi pályafutása során eljátszotta Drakula grófot, a Bond-filmek egyik gonoszát, majd szerepelt a Star Wars- és A Gyűrűk Ura-filmekben is. Alegendás színész  a Chelsea és Westminster Kórházban halt meg szívelégtelenség és légzési nehézségek következtében. A művészt három hétig kezelték a kórházban, ott töltötte be 93. évét.

Július 10. - Omar Sharif
életének 83. évében hunyt el Doktor Zsivágó megformálója, egyiptomi születésű színész. Az Arábiai Lawrence, a Funny Girl szereplője Alzheimer betegségben szenvedett. Sharif végül egy kairói kórházban halt meg szívroham következtében.

Július 27. - Bobbi Kristina Brown
Életének huszonharmadik évében meghalt a néhai Whitney Houston amerikai énekesnő lánya. Bobbi Kristina Brown az egykori popsztár és a rapper Bobby Brown egyetlen közös gyereke. A lányt január 31-én került kórházba azt követően, hogy anyja halálához kísértetiesen hasonló körülmények között, a fürdőkádban találtak rá eszméletlenül saját lakásában. Az orvosok mesterséges kómába helyezték, hogy megmentsék életét, emellett lélegeztető gépre is kapcsolták.

Szeptember 8. - Harangozó Teri
Életének 72. évében hunyt el az énekesnő. Harangozó Teri az 1965-ös "Ki mit tud?" felfedezettje, a 70-es és 80-as évek ikonikus magyar énekesnője volt. Legismertebb dalai: Mindenkinek van egy álma, Minden ember boldog akar lenni, Minden nap, Sose fájjon a fejed, Azok a szép napok, A zápor, Szeretném bejárni a Földet.

November 4. - Melissa Mathison
Hosszan tartó betegség után elhunyt az E.T., a földönkívüli című klasszikus forgatókönyvírója, Melissa Mathison - hozta le Hollywood Reporter. Harrison Ford exfelesége, aki 2004-ben vált el hivatalosan csalfa férjétől, jó kapcsolatot ápolt egykori házastársával.  Steven Spielberg, így emlékezett meg a tehetségről: "Melissa szíve tele volt nagylelkűséggel és szeretettel, mely pont olyan fényesen ragyogott, mint amilyet E.T-nek adott."

December 15. - Benkó Sándor
életének 76. évében váratlanul hunyt el Benkó Sándor zenész, a Benkó Dixieland Band alapítója. A Benkó Dixieland Bandet 1957-ben alakította meg, amely a világ az egyik legjobb, Magyarország legnépszerűbb jazz együttese lett. Magyarországi fesztiválok és versenyek sorát nyerték, és számos kitüntetést kaptak. Benkó Sándor virtuóz klarinétosként, zenekar-alapítóként mintegy hatvan évig jelen volt a magyar zenei életben.

December 28. - Lemmy Kilmister
a Motorhead együttes frontembere és megalapítója eredeti nevén Ian Kilmistert rákbetegséggel harcolt, amit végül nem sikerült legyőznie. Lemmy 70 évesen hunyt el.

A cikket a hirado.hu nyomán készítette Bencze Attila