Szüzesség alapján osztják az ösztöndíjakat a Dél-afrikai Köztársaság egyik tartományában. A nemek közötti egyenlőség bizottsága sztereotip, szexista lépésnek tartja a döntést, Uthukela polgármestere viszont állítja: csak így lehet megakadályozni az AIDS terjedését és a fiatalkori terhességek előfordulását.
A CNN egy 18 éves dél-afrikai diáklány példáján keresztül mutatta be a Dél-afrikai Köztársaságban alkalmazott erkölcsi útmutatást. A lány családja nem engedheti meg magának egy hagyományos egyetem anyagi költségeit, így a tartomány egyik  ingyenes kurzusára jelentkezett. De az órákra nem járhat be mindenki: csak a szűz lányok mentesülnek a tandíj-kötelezettség alól. A lányok folyamatos ellenőrzés alatt állnak, és minden nyaralás után megvizsgálják, hogy még érintetlenek-e. Aki egyetem végéig megfelel a "Szűz Kollégiumok Díja" követelményeinek, ingyen kaphat diplomát.

"Az ösztöndíj téves sztereotípiákat okoz" - jelentették ki helyi emberjogi csoportok, amelyek úgy tartják, egy tanulmányi ösztöndíj a tanuló képességeit hivatott értékelni, nem az érintetlenséget. A legnagyobb ellenzéki párt már be is panaszolta az egyetemet az ország emberjogi bizottságánál, aktivistáik pedig alkotmányellenesnek nevezték a megkülönböztetést.

Harc a tinédzserkori terhesség és az AIDS ellen

Az ösztöndíjat kínáló Uthukela kerület polgármestere viszont másképp vélekedik. Szerinte az ötlet ellenzői nem kínálnak alternatívát a problémákra. Ő is tinédzser korában esett teherbe, és nem akarja, hogy a fiatal lányok hasonló nehézségeken menjenek keresztül. A legtöbb fiatalkori terhességet KwaZulu-Natal tartományban rögzítették, 2012-ben 26 ezer gyermeket szültek a tizenöt és tizenkilenc év közötti lányok.

A kerületben élő HIV-fertőzöttek száma is megdöbbentően magas: a várandós anyák fele már elkapta a vírust, tízből egy ember  fertőzött. A polgármester szerint a lányok hatalmas veszélynek vannak kitéve, nem utasíthatják vissza az idősebb férfiak közeledését, nem kötelezhetik őket óvszer használatára. Még nem állnak készen az együttlétre. A várandós tinédzsereket megpróbálják rávenni, hogy fejezzék be tanulmányaikat, de legtöbbjük otthagyja az iskolát, és soha többet nem tér vissza.

Jacom Zuma dél-afrikai elnök ötlete viszont a szűz kollégiumok tervénél is radikálisabb: ő elszakítaná gyermekeiktől a tizenéves anyákat, és a Robben-szigetre száműzné őket, ahol Nelson Mandela is raboskodott. A szigetről akkor "szabadulnának", ha befejezték tanulmányaikat.

Az ellenzéki panaszok és az "szűzi oktatást" támogatók között egyetlen közös vonást lehet felfedezni: mindkét csoport szeretné saját eszközeivel lecsökkenteni a HIV-fertőzöttek és a tinédzser édesanyák számát, de még egyikük sem talált rá a leghatékonyabb megoldásra.

mti