Volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás a Hóman-szobor ügyében, de ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügy rendezését - tudatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-vel.
Havasi Bertalan közleményében arra reagált, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a nemzetközi holokauszt-emléknapon a washingtoni izraeli nagykövetségen mondott beszédében kitért arra: "amikor egy második világháborús antiszemita vezető szobrának felállítását tervezték Magyarországon, mi vezettük a rohamot az ország kormányának meggyőzésében, hogy forduljon vissza ezen az úton".

Orbán visszautasította

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt megerősítve azt írta: a Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított.

Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is - fogalmazott, hozzátéve: a magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

Az Együtt szerint jó lecke volt

Hajdu Nóra, az Együtt - a Korszakváltók Pártjának elnökségi tagja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében szinte hihetetlennek nevezte, hogy "a Horthy-rendszert ideáljának tekintő Orbán, Kövér és politikustársai" a II. világháború után 70 évvel még mindig nem néztek szembe Magyarországnak a vészkorszakban játszott szerepével.

Barack Obama amerikai elnök most maga lépett fel annak érdekében, hogy világossá tegye az Orbán-kormány számára a nyugati értékközösség antifasizmuson nyugvó alapjait emeli ki - fogalmazott.

MTI