Az indonéz fővárosban összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe, legalább hét áldozatról lehet tudni. Az elkövetők gránátokat dobtak le mozgó motorkerékpárokról. A rendőrség négy feltételezett támadót megölt. Az Iszlám Állam egy titokzatoskodó üzenetet küldött nem sokkal a támadás előtt, miszerint "lesz Indonéziában egy koncert."
Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában egy rendőrállomás mellett az ENSZ épületéhez közel, az értesülések szerint legalább hét ember életét vesztette, köztük négy támadó is – írja az AP hírügynököség. Az első beszámolók szerint lövéseket is lehetett hallani.


A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a merényleteknek. A nagykövetség akkor még csak hat áldozatról – három rendőrről és három civilről – tudott, a sérültek száma pedig még tisztázatlan. A Bert Koenders holland külügyminiszter szigorúan elítélte a támadást, ugyanis a merényletben súlyosan megsebesült egy holland állampolgárságú ENSZ-alkalmazott.


A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő. A robbantások után a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrség és a különleges alakulatok tűzpárbajba keveredtek a feltételezett elkövetőkkel, akik egy színházban sáncolták el magukat.


Négy feltételezett támadót megöltek – jelentette be az országos rendőrfőkapitány helyettese, de hozzátette, hogy egyelőre ez csak egy hozzávetőleges szám. A rendőrtábornok szerint a négy megölt feltételezett támadó közül kettő öngyilkos merényletre készült.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy e négy merénylőn kívül van-e még olyan résztvevője a támadásnak, aki életben van.


A rendőrség megkezdte a Thamrin sugárúton található Skyline épület kiürítését.

Az ENSZ jakartai irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.


Az egyik robbanás helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik egy bevásárlóközpont közelében történt.

Az Iszlám Állam közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt - közölte az indonéz rendőrség szóvivője,egy helyi rádióadónak nyilatkozva. A figyelmeztetés úgy szólt, hogy "lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta a szóvivő. "Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.


Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez. Az indonéz rendőrség egyelőre csak annyit közölt a csütörtöki merényletről, hogy nem zárható ki, hogy az IÁ tette volt.


Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött – írja a Reuters hírügynökség az indonéz hírszerzés vezetőjének tájékoztatása alapján.


Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.


A konzuli hivatal elérhetőségei: +62 21 520 3459, +62 21 520 3460, consulate.jkt@mfa.gov.hu. Ügyeleti telefonszám: +62 811 825 5426.

És végül egy videó összeállítás csak erős idegzetűeknek!