Verekedés tört ki a megerősített görög-macedón határon feltorlódott migránsok között. Afgánok késsel támadtak pakisztániakra, egy pakisztáni meghalt, egy másik válságos állapotban van.
Dulakodás tört ki a görög-macedón határon összezsúfolódott migránsok csoportjai között: néhány afgán késsel támadt pakisztániakra, utóbbiak egyike meghalt és ketten komolyabb sebesüléseket szenvedtek el.

A sebesülteket kórházba szállították, egyikük állapota válságos – közölte a görög rendőrség.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a dulakodást a csoportok között, akik arra várakoznak, hogy beléphessenek a Görögország és Macedónia határán kialakított semleges zónába, és onnan tovább folytathassák útjukat Észak-Európa felé.

A rendőrség úgy vélte, lopás lehetett az összetűzés indítéka. Az egyik sebesült a hatóságoknak azt mondta, támadói elvettek tőle 400 eurót és a mobiltelefonját. A hatóságok közölték, az elmúlt 24 órában közel kétezren érkeztek az átkelőhöz, sokan Idomeni falu közelében várakoznak. Az emberek egyre türelmetlenebbek, egyre feszültebb a légkör. Szemtanúk hétfő délelőtt 39 buszt számoltak össze, amelyeken migránsok várakoztak a továbbindulásra.

A torlódás oka, hogy Macedónia csak azokat engedi át a határán, akik Ausztriában vagy Németországban akarják benyújtani menedékkérelmüket, valamint Irakból, Szíriából és Afganisztánból származnak. A macedón hatóságok automatikusan gazdasági menedékkérőként sorolják be a más országokból érkezőket és visszaküldik őket Görögországba – mondta egy segélyszervezet munkatársa a görög közrádió hétfői adásában.

Ennek ellenére néhányan megpróbáltak őrizetlen határszakaszokon átkelni Macedóniába, hogy a fagyos időjárás ellenére folytathassák útjukat észak felé.

mti