Az uniós tagállamok közül egyre többen gondolják azt, hogy értelmetlen az orosz embargó további fenntartása, ezért jó esély van arra, hogy már az idei első fél évben megoldódik a kérdés - mondta Budai Gyula miniszteri biztos kedden Gyulán, a Gyulahús Kft. üzemében tartott látogatáson.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felel, kiemelte, hogy az embargó feloldásának EU-által rögzített alapfeltétele a minszki megállapodás betartása, amely véleménye szerint teljesül. 

Hosszú ideje fegyverszünet van Ukrajnában, ez a feltétel lassan okafogyottá válik" - mondta.

Kérdésre válaszolva kifejtette: helyesnek tartja azt a külgazdasági döntést, miszerint az orosz embargóval sújtott hazai cégek a Balkán, illetve Dél-Korea, Japán és Szingapúr felé kezdtek nyitni, "így sikerült ugyanis az orosz embargó által kiszorított termékeknek piacot találni".

Budai Gyula az üzemlátogatást követően hangsúlyozta: sikeres volt az a kormányzati döntés, amely 2012-ben a gyulai, a pápai és a kaposvári húsüzem megmentését támogatta. 

A gyulai önkormányzat 2012-ben vette tulajdonba az akkor Gyulai Húskombinátot, amely 2013-ban még szerény, 30 millió forint körüli nyereséget produkált, de ezt 2014-ben 140 millióra növelte, 2015-ben pedig ötmilliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forintot meghaladó nyereséget ért el - idézte fel a miniszteri biztos. Hozzátette: a gyár jelenleg 310 embernek ad munkát. 

Hangsúlyozta: a számok bizonyítják, hogy egy önkormányzat is tud jól működtetni egy üzemet, és hogy Magyarországon van jövője a húsiparnak.

Közölte: márciusban a gyulai húsüzem részt vesz a tokiói élelmiszeripari kiállításon. A japán piac keresi az igényes, minőségi sertéshúsból készült termékeket és magát a húst is, így ez egy nagy lehetőség - fogalmazott.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: kitűnő üzleti befektetés volt a Gyulahús Kft. megalapítása, és az egykori húskombinát eszközeinek a megvásárlása az önkormányzat részéről. A beruházás megtérülése máris látszik, a vállalat által elért nyerség  lassan kiegyenlíti a befektetés költségét - hegsúlyozta. 

Közölte: a város jelenleg dolgozik egy közel egymillió sertés levágására és feldolgozására alkalmas új húsüzem és vágóhíd kialakításának tervein, amely akár ötszáz  új munkahelyet teremethet, ám ezt csak akkor valósítanák meg, ha a kormány által megfogalmazott sertésstratégia (a sertésszám megduplázása a jelenlegi 3 milliós egyedszámról) sikeres.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta, a céget 2014 augusztusa óta érinti az orosz embargó hatása,  az Oroszországba irányuló kivitel a teljes exportértékesítésük 20 százalékát tette ki. Hozzátette: a kieső bevételeket a szlovák, a cseh és a brit piacokon tudták pótolni, és belföldön is 10 százalék felett tudtak bővülni tavaly.

A gyulai önkormányzat 2012 decemberében munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvették a felszámolótól a gyárat, megvásárolták a termékek gyártásához szükséges jogokat, továbbá átvették a dolgozókat. Csaknem egymilliárd forintot pedig az így létrejövő, száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. rendelkezésére bocsátottak jegyzett tőke formájában.

Forrás: MTI