Az LMP törvényjavaslatban kötelezné az európai uniós támogatások felhasználásáért felelős minisztert, hogy évente részletesen számoljon el a lehívott támogatások elköltésének eredményeivel.
Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta, a kormány sikertörténetként próbálja meg beállítani, hogy az utóbbi időszakban maradéktalanul le tudott hívni minden rendelkezésre álló uniós támogatást.

A siker mértékegysége ugyanakkor ebben az esetben nem a mennyiség, hanem a minőség - fogalmazott, majd kiemelte, a kormány elpazarolta a felhasznált uniós támogatások nagy részét.

Hangsúlyozta, ezt támasztja alá, hogy Magyarországon az uniós támogatások nem csökkentették, hanem növelték a régiók fejlettsége közötti különbségeket, nem javították a lakosság életkörülményeit, hanem növelték a szakadékot a szegények és gazdagok között, a magyar kis- és középvállalkozások helyett pedig a multinacionális nagyvállalatoknak kedveztek.

Schmuck Erzsébet elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós pályázatokból gyakorlatilag szinte a teljes civil szférát kizárják az önrész kötelező előírásával, így csak a tőkeerős, jellemzően külföldi tulajdonban álló társaságok indulhatnak a pályázatokon, míg a kisebb cégek "éhbérért" dolgozhatnak alvállalkozókként.

Az LMP szerint ezt a helyzetet kizárólag az oldhatná meg, ha kialakítanának egy parlamenti kontrollt az uniós pénzek elköltése fölött - fejtette ki a politikus, hozzátéve, mindaddig amíg nem fogadják meg pártja tanácsát, addig a kormány saját vagyonának tekinti az uniós forrásokat és "kénye kedve szerint osztogatja azokat".

Forrás: MTI