Két világhírű zeneszerző, Kurtág György és Eötvös Péter, továbbá három rendkívüli cimbalomművész, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András közreműködésével járják körül a cimbalom 20. századi zenében játszott szerepét és napjaink kortárs alkotásaiban való megjelenését a mustMEET Composers című közönségtalálkozó sorozat 2016-os nyitó programján február 1-jén a Budapest Music Center (BMC) könyvtárában.
"A két zeneszerzőt, Kurtág Györgyöt és Eötvös Pétert egyaránt szoros érzelmi és művészi szálak fűzik a cimbalomhoz, a résztvevő előadók pedig páratlan virtuózok, és a hangszerhez eltérő utakon közelítenek. Balogh Kálmán a népi hagyomány, Lukács Miklós a kortárs improvizáció és a jazz, Szalai András a kortárs művészi zene első számú médiumaként használja kedvenc hangszerét" - olvasható a program ajánlójában.

Az élő zenei betétekkel és filmbejátszásokkal tarkított beszélgetés a 20. század talán legjelentősebb cimbalomművésze, Rácz Aladár alakját is megidézi, aki nélkül elképzelhetetlen lenne a cimbalom Stravinskytól Boulezen át Kurtágig és Eötvösig ívelő 20. századi repertoárja - írják.

A Kortárs történetek a cimbalomról című est házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész. A belépés ingyenes, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programjairól további információk a  
www.eotvosmusicfoundation.com címen érhetők el.

A sorozat következő vendége Molnár Piroska és Eötvös Péter lesz április 4-én.

Forrás: MTI