A regisztrált városi munkanélküliségi ráta 4,05 százalékos volt 2015 végén Kínában, megegyezett a harmadik negyedévivel - derült ki a pénteken közzétett hivatalos adatokból.
Az elmúlt évben a munkanélküliség szintje stabilnak volt mondható, nagyszámú leépítéseket nem jelentettek be, még ha egyes ágazatokban jellemzőek is voltak az elbocsátások - közölte az emberi erőforrások és társadalombiztosítás minisztériuma.

Az éves tervben meghatározott 10 millió új munkahely helyett 13,12 millió városi lakos jutott új állásba - számolt be Li Csung, a tárca szóvivője. Az éves városi munkanélküliségi rátát 4,5 százalék alá tervezték.

A kínai gazdaság tavaly 6,9 százalékos növekedésével az elmúlt 25 év leggyengébb teljesítményét produkálta. A szóvivő megjegyezte, hogy a várható további lassulás és a strukturális reformfolyamat közepette további munkahelyek fognak elveszni.

A kínai gazdasági napilap, az Economic Information Daily pénteki számában arról adott hírt, hogy a központi kormány a következő öt évben évente 100 milliárd jüant (15,25 milliárd dollár) kíván az egyes ágazatokat, így az acélipart és a szénbányászatot jellemző túltermelés kezelésére fordítani. A pénz elsősorban a munkavállalók áthelyezését szolgálja majd. Csak a szénágazatban 1,8 millió dolgozónak kell áthelyezésre számítania.

A China International Capital Corporation (CICC) nevű befektetési bank becslése szerint a következő években öt ágazat jelenleg több mint 10 millió dolgozójából 3 milliótól válhatnak meg a munkáltatók. Közöttük van a cementipar is.

A South China Morning Post című hongkongi lap szintén pénteken azt írta, hogy a vezető technológiai vállalatok, köztük a legnagyobb internetes cégek, amelyekről korábban azt feltételezték, hogy nagy számban növelik majd a foglalkoztatottak számát, nem a várt ütemben alkalmaznak új munkaerőt, helyenként látványosan csökkentették a felvételeket.

Az online szektor egyes nagy cégeinél, például az Alibabánál máris visszafogták az egyetemet frissen végzett fiatalok foglalkoztatását. A közelmúlt több vállalati fúziója révén pedig szintén jelentős számú dolgozótól váltak meg nagy internetes szolgáltatók.

Forrás: MTI