Információs kampány indít még ez év elején a légi utasok jogérvényesítésének elősegítésére az Európai Bizottság az MSZP kezdeményezésére - tájékoztatott közös közleményében Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi és Életminőség Tagozatának elnöke csütörtökön.
Az MSZP politikusai közleményükben arról tájékoztattak, hogy az Európai Bizottság pozitívan reagált a párt kérésére és még az év elején európai szintű információs kampány indít a légi utasok jogérvényesítésének elősegítésére.

Véleményük szerint a légitársaságok túl tágan értelmezik a "rendkívüli körülmények" kategóriát, melynek alkalmazásával sok esetben mentesülhetnek az egyébként európai szabályok alapján kötelező kártalanítási kötelezettség alól jelentős késések, vagy egyéb, az utasokat negatívan érintő esetekben.

A politikusok úgy látják, hogy a legtöbb ilyen eset kellő körültekintéssel elkerülhető lenne. A társaságok emellett gyakran elmulasztják a jogismertető közlemények kihelyezését is, amelynek eredményeképpen a légi utasok jogait kettős sérelem is érheti.

Az uniós bizottság a megkeresésre reagálva az MSZP-t arról tájékoztatta, hogy mindkét tárgyban fel fogja hívni a nemzeti végrehajtó szervek figyelmét, valamint újabb információs kampányt indít 2016 elejétől, amely az utasok jogaira igyekszik majd felhívni a figyelmet nem csak a légiközlekedési szektorban, hanem minden közlekedési ágazatnál.

Forrás: MTI