A Jobbik értékelése szerint továbbra is a legmagasabb szintig ér a korrupció Magyarországon, ezért több változtatás is szükséges.
Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján "sajátos negatív hungarikumként" jellemezte, hogy sajtóhírek szerint magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések ellenőrzésére szánt - 2,4 milliárd forint összértékű - uniós forrást.

A jobbikos politikus szerint nem egy külső szervnek kellene az ilyen eseteket feltárnia, hanem a hazai hatóságoknak. Bírálta azt is, hogy a hírek szerint napi 26 óra munkát jelentő teljesítésigazolásokat töltöttek ki, ami szerinte azt mutatja, hogy az érintettek ilyesmire sem figyelnek, mert bármit megtehetnek.

A frakcióvezető-helyettes jelezte: fenntartják a korrupció elleni javaslataikat, így továbbra is dupla büntetéssel sújtanák azokat a közszereplőket, akik megbízatásukat felhasználva visszaélnek a közpénzekkel. Ezen bűncselekmények nem évülnének el - mondta Staudt Gábor, aki arra is kitért: elkoboznák azokat a vagyonelemeket, amelyek legális eredete nem kimutatható és bevezetnék, hogy a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen. Hozzátette: a jobbikos politikusok idén is közzéteszik saját családtagjaikét.

Forrás: MTI