Egy kilogramm súlyú, 10x10x10 centiméter nagyságú és az utolsó csavarig szlovák gyártású az első szlovák műhold, amelyet alkotói a héten be Pozsonyban, s amely a tervek szerint májustól kering majd a Föld körül.
A visegrádi országok közül Szlovákia az utolsó, amely még nem lőtt ki az űrbe műholdat - írja a pozsonyi Új Szó Online.Jakub Kapuš, a szlovákiai műhold projektjének vezetője, a Szlovákiai Szövetség az Űrtevékenységekért (SOSA) igazgatója kijelentette, a skCUBE a szlovák mérnöki szakértelem kiváló példája. Az, hogy működőképes lesz, s feljut-e egyáltalán a világűrbe, egyelőre kérdéses. „Már az, hogy sikerült összeállítani és előkészíteni a fellövését, nagy siker. Ez az egész egy nagy kísérlet” – mondta Kapuš.

A szlovák űrkocka első állomása Hollandiában lesz, ahol egy kilövési konténerben fogják elhelyezni. Ezzel együtt küldik majd a kaliforniai Vandenberg űrállomásra, ahonnan a Falcon 9 hordozórakéta repíti májusban a világűrbe. „Még hosszú út és nagyon sok kockázat áll előttünk. Kilövése után felrobbanhat a hordozórakéta, nem biztos, hogy az űrben kitolódnak a műholdunk antennái, de ha minden jól menne, még akkor is összeütközhet más szondával, szatellittel vagy kozmikus hulladékkal” – sorolta az űrkockára váró nehézségeket Kapuš.

Az skCUBE elsődleges feladata az lesz, hogy mérje az elektromágneses hullámokat. A Föld körül 420–720 kilométeres magasságban kering majd 28 ezer km/órás sebességgel, ami annyit jelent, hogy bolygónkat körülbelül 90 perc alatt kerüli meg. Az űrkocka fedélzetén kamera, mikroszámítógép, kommunikációs és egy töltőrendszer kapott helyet.

A műhold fejlesztési, illetve kilövési költségei körülbelül 450 ezer euróra rúgnak.