Találkozóra hívta Németország, Dánia és Svédország szakpolitikusait szerdára az Európai Bizottság az újonnan bevezetett határellenőrzések megbeszélése ügyében, valamint az érintett országok közötti vitás kérdések uniós szintű rendezése céljából - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa Twitter-üzenetében kedden.
A migrációügyi biztos szerint "Schengen nagyon fontos, de nagy nyomás alatt van", ezért javasolta a magas szintű találkozó összehívását a lehető legközelebbi időpontra. 

Bizottsági álláspont szerint az érintett országok intézkedései a közrend és az államok belső biztonságának megóvása érdekében megtehetőek, ugyanakkor az uniós állampolgárok szabad mozgásának elsődleges szempontnak kell maradnia.

Eddigi rendelkezésre álló információk szerint a találkozón Morgan Johansson svéd migrációs miniszter, Inger Stoejberg dán bevándorlásügyi miniszter és Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár vesz részt.

Svédország november 12-én állította vissza határainak ideiglenes ellenőrzését a menekültválságra hivatkozva, valamint hétfőn megerősítette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését is.

Dánia válaszlépésként hétfőn azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel.

Németország már szeptember közepén visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felől érkezők regisztrálása érdekében.

Forrás: MTI