Európának B-tervvel is rendelkeznie kell a migrációs válság megoldására, amennyiben nem sikerül megerősíteni a szabad mozgást biztosító schengeni övezet külső határainak őrzését és csökkenteni a menekültek beözönlését a kontinensre - jelentette ki szerdán Prágában Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában azt mondta, hogy ha nem sikerül megerősíteni a korlátlan mozgást biztosító schengeni térség külső határait, Európának szüksége lehet egy "tartalék határrendszerre" is Bulgária és Macedónia vonalán.

Lubomír Zaorálek szerint az európai politikusok mérlegelik ezt a lehetőséget, s a kulisszák mögött északabbra meghúzódó határvonal is szóba került.

A cseh külügyminiszter úgy véli: továbbra is nyomást kell gyakorolni a szíriai polgárháborúban részt vevő felekre, hogy fejezzék be a harcokat, valamint Törökországra és Görögországra, hogy teljesítsék kötelezettségvállalásaikat. A helyzet rendkívül súlyos, számolni kell azzal, hogy ez az elképzelés nem teljesül, "ezért szükséges beszélni a B-tervekről is".

"Ha nem fog működni a mai külső schengeni határ, akkor más vonalakat kell mérlegelni, amelyeken mérsékelni tudjuk a menekültek, az Európába özönlő migránsok számát" - fejtette ki a cseh diplomácia vezetője újságíróknak Prágában.

Leszögezte: Csehország álláspontja szerint határozottan fel kell gyorsítani a külső schengeni határok őrzésének a megerősítését, és fel kell állítani a közös európai határ- és parti őrséget. Zaorálek rámutatott: az utóbbi elképzelés megvalósítása nem lesz egyszerű, mert néhány államnak, például Lengyelországnak, kifogásai vannak a tervezett rendszer ellen.

Forrás: MTI