Különböző olasz és más nemzetiségű hajók fedélzetén az olasz partok felé tart az a 968 migráns, akinek a péntekre virradóra a Szicília és Észak-Afrika közötti tengerszakaszon kellett segítséget nyújtani. Egy ember a tengerbe fulladt.
A nagy számú migráns nyolc gumicsónakkal indult el Líbia partjaitól. Ahogy a nyílt tengerre értek, vészjelzést adtak le a náluk levő műholdas telefonnal. A mentést az olasz parti őrség Rómában működő operatív központja irányította.

Mind a nyolc csónakot sikerült megtalálni a Szicíliai-szorosban. Öt csónak utasait, több mint ötszáz bevándorlót az olasz parti őrségnek a helyszínre siető két hajója vette fedélzetre. Segítséget nyújtott a Földközi-tengeren keresztüli migrációt ellenőrző Triton európai misszió egyik hadihajója, valamint a szintén ezen a tengerszakaszon zajló EuNavforMed európai katonai művelet egyik hadihajója is.
  Egy migráns életét veszítette. 

A térségben rendkívül enyhe a téli időjárás, s így szünet nélküli a migráció Afrika északi partjai felől Olaszország irányába. 

Angelino Alfano olasz belügyminiszter korábbi kijelentése szerint Olaszországnak kötelessége a bajba jutott bevándorlók segítése és mentése. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy a mentés után a menekültkérelemre nem jogosult bevándorlókat kiutasítják Olaszországból.

Forrás: MTI