Az emberáradatot nem nagyon lehet megállítani, ez még csak a kezdet - mondta a Nyugat-Európába érkező migránsokról szólva Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán pénteken.
A szakember arra számít, hogy az EU idén megpróbál szigorítani migrációs politikáján, ám ahogy zárulnak a határok, újabb nehézségek jelentkezhetnek például a bevándorlók visszautaztatása, illetve a biztonságos harmadik országok kapcsán.

Ehhez kapcsolódhat, hogy a problémát megpróbálják kijjebb, Horvátország, Szlovénia, Ausztria felé tolni, miközben Angela Merkel német kancellár továbbra sem adja fel a "nyitott kapuk politikáját" - tette hozzá.

A szakember arra is felhívta a figyelmet: a migráció választások közeledtével a tagállamokban komolyabb belpolitikai feszültségekhez vezethet, bár Németországban például a nagykoalíció miatt nehéz alternatívákat kínálni, nagy változásokra nem lehet számítani.

Gálik Zoltán szerint az már nyilvánvaló, hogy az EU-ban a menekültek tagállamok közti szétosztását célzó állandó, kötelező kvótarendszer nem fog működni, az önkéntes talán.

Forrás: MTI