Hétköznapjaink "nagy problémái" eltörpülnek azon dolgok mellett, amin ezek az emberek keresztül mentek. Fölöslegesen kioltott életek. A ma embere el sem tudja képzelni. 
73 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én a szovjet Vörös Hadsereg korábban nem látott méretű ellentámadást indított a Don folyó mentén. A 8. olasz hadsereg megfutamítása után könnyűszerrel kerültek a 2. magyar hadsereg védelmi vonalai mögé, ezáltal okozva súlyos veszteségeket élőerőben és technikában egyaránt.
Az első képen a magyar királyi szolnoki 152. honvéd gépkocsizó utász zászlóalj törzs honvédjei az egyik utolsó őrségváltásukat teljesítik az áttörés előtti napokban. A második kép már a visszavonulás során készült és három, Hajdúszoboszlóról harctéri szolgálatra bevonult honvéd látható. Ők, "a három pipogya" - ahogyan magukról beszéltek - a gondviselésnek köszönhetően találkoztak újra. Az arcvonal összeomlása után hetekig nem hallottak egymás felől, így az újratalálkozás még azokban a vészterhes napokban is örömmel töltötte el őket.

Szerzők: Bacskai Gergő, Tóth Gyula