A kormány azonnal helytállt és több mint harminc milliárd forintot biztosított, hogy az élet újraindulhasson a három érintett településen - emlékeztetett a Fidesz-frakció szóvivője a 180 percben.
Elfogadhatatlan, hogy az emberéletben és anyagiakban mérhetetlen károkat okozó vörösiszap-katasztrófának nincs felelőse - jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában a Fidesz-frakció szóvivője a Veszprémi Törvényszék felmentő ítéletével kapcsolatban. Halász János a 180 percben emlékeztetett arra, hogy a kormány azonnal helytállt és több mint harminc milliárd forintot biztosított, hogy az élet újraindulhasson a három érintett településen. Mint fogalmazott, jogos elvárás, hogy kiderüljön az igazság.


Elégedetlen a Jobbik is

Az, hogy a tározók tervezésénél voltak hiányosságok, nem mentesíti az üzemeltetőt a felelősség alól - mondta Kepli Lajos ugyancsak a a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a vörösiszapper elsőfokú ítéletére reagálva. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a bíróság csak azokat a szakértői vizsgálatokat vette figyelembe, amelyek mentesítik a vádlottakat a felelősség alól. Azokat azonban nem, amelyek szerint nem megfelelően használták a tározót és túl sok lúgot tároltak benne.


Fölmentést kaptak

Csütörtökön fölmentette a vörösiszapper mind a 15 vádlottját a Veszprémi Törvényszék. Halált okozó gondatlansággal, környezet- és természetkárosítással vádolták őket. Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke indoklásában hangsúlyozta, hogy személyek felelősségét vizsgálták, a Mal Zrt. nem ül a vádlottak padján. 2010. október 4-én átszakadt a vörösiszap-tározó gátja Ajka mellett, és három települést elöntött a maró, lúgos folyam. Tíz ember meghalt, a sérültek száma meghaladta a kétszázat. 

A kormány felháborítónak tartja, hogy egy olyan súlyú ügyben, mint a vörösiszap-katasztrófa, nincsenek felelősök - jelentette ki csütörtökön Tuzson Bence az M1-en. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár úgy fogalmazott: nyomatékosan felhívják a hatóságokat, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen, mert az igazságnak ki kell derülnie.

Kossuth Rádió