Az Együtt - a Korszakváltók Pártjához tartozó képviselők nem fogják támogatni az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosítását, mert a párt álláspontja szerint a magyar állampolgárokat nem a terrortól, hanem a Fidesz szabadságkorlátozó önkényétől kell megvédeni.
Az ellenzéki párt elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, hogy a 20-25 éve érvényben lévő magyarországi szabályok minden szempontból alkalmasak arra, hogy garantálják az emberek biztonságát.

Szigetvári Viktor azt mondta, nincs szükség új minősített időszakra, mert a rendkívüli állapotról és a különböző vészhelyzetekről szóló szabályozások rendeznek minden kérdést, egészen rendkívüli helyzetben pedig a legfőbb közméltóságok közösen dönthetnek a fellépésről. Hozzátette, egy tényleges terrorveszély esetén az Együtt támogatná a kormányt, de jelenleg új látják, hogy a Fidesz belpolitikai kampányt folytat a témával.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem vitatják, hogy fennáll valamilyen szintű terrorfenyegetettség, de Magyarország biztonságos ország, a rendvédelmi és a nemzetbiztonsági szervek pedig tudomása szerint mindent elkövetnek, hogy ezt a biztonságot garantálják is.

A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy csak a sajtóból értesültek arról, hogy az MSZP egy koncepcionális javaslatot készített az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a kormány alkotmánymódosítási tervéről szólva - amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet - úgy nyilatkozott: azt akarják, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország rendelkezik.

Forrás: MTI