Az Együtt arra szólítja fel a kormányt, hogy konszolidálja a kórházak folyamatosan görgetett adósságállományát és szüntesse meg az egészségügy krónikus alulfinanszírozottságát.
Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, az ágazat fél évvel a legutóbbi konszolidáció után már 60-70 milliárd forintos tartozásállományt halmozott fel.

A kabinetnek szerinte a költségvetés módosításával mintegy 120 milliárd forintot azonnal bele kellene "fecskendeznie" az egészségügyi rendszerbe. Szigetvári Viktor azt mondta, a ciklus végéig 300 milliárd forinttal kellene megemelni az ágazatra fordítható költségvetési forrásokat; ez összeg a büdzsében rendelkezésre áll.

Az Együtt azt is követeli a kormánytól, hogy kössön a szakszervezetekkel, a munkaadókkal és a kórházvezetőkkel egy tíz évre szóló bérmegállapodást, amely megakadályozza az ellátás összeomlását, valamint béremelést ad az egészségügyben dolgozóknak.

Csökkenteni kell a váró- és előjegyzési listákat a járóbeteg-ellátásban, javítani kell az egészségügyi rendszeren belül élelmezést, érdekeltté kell tenni a háziorvosokat a szűrőprogramokban, valamint emelni kell a praxispénzt - sorolta a szerinte szükséges intézkedéseket Szigetvári Viktor.

Az ellenzéki politikus a lapértesülések szerint az egészségügyben bevezetni tervezett kancellári rendszerről szólva azt mondta, a kettős vezetés az egyetemeknél és a főiskolák sem működött, ezért valószínűleg az "államosított" egészségügyben sem fog. A kórházigazgatók mellé kinevezett kancellárok az intézményekben vezetési konfliktusokat és irányíthatatlanságot okozhatnak, így csökkenhet például a válságkezelés hatékonysága is - értékelt.

A témában a nyíregyházi eseményen kívül országszerte nyolc helyszínen tartottak sajtótájékoztatót az Együtt politikusai.

Forrás: MTI