A dán rendőrség átkutathatja a menekültek csomagjait, és elkobozhatja tőlük a 10 ezer koronát (1340 euró) meghaladó készpénzt. A friss jogszabálynak már pár nap után érezhető a hatása.
MTI/EPA/Niels Ahlmann
Újabb döntéseket hozott a migránshullám miatt Dánia és Svédország. A dán parlament a menekültjogi törvény szigorítását célzó módosítást szavazott meg, eszerint a menekülteknél lévő 1340 eurónál (420 ezer forint) nagyobb összeget elkobozhatják.

Dánia arra hivatkozik, hogy a menekültellátás költségeit szeretnék ezzel fedezni.

Flamm László történész a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a döntést kommentálva azt mondta: Dánia jóléti állam, lenne pénz a menekültellátás fedezésére, úgy gondolják azonban, hogy az intézkedés olyan visszatartó eszköz, amivel meg tudják állítani a menekültáradatot.

A friss jogszabálynak már pár nap után érezhető a hatása, több menekült meggondolta magát és visszafordult Németországba - hívta fel a figyelmet.

„A jogszabály unikális, az érzelmi töltetű tárgyak kivételével 420 ezer forint felett mindent elkoboznak” – fogalmazott Flamm László, aki arról is beszélt, hogy például a jegygyűrűt megtarthatják a migránsok, illetve az egészséggel kapcsolatos eszközöket is, például a tolószéket.

A történész kitért arra, hogy Dánia ugyan az Európai Unió tagja, de nem része az EU közös kül-és biztonságpolitikájának.

Így az ország hozhat ilyen szigorú rendelkezéseket, míg más országoknál az ehhez hasonló módosítás "kiverné a biztosítékot."
MTI/EPA/Sara Gangsted
Dániában egyébként szigorúbb családegyesítési szabályokat is bevezettek. A menedékkérők a korábbi egy év helyett csak három év után nyújthatnak be kérvényt arra vonatkozóan, hogy a családtagjaikat is beengedjék az országba.

Svédországban eközben 80 ezer menedékkérő kitoloncolását tervezik. Rendes esetben az elutasított menedékkérőket menetrend szerinti repülőjáratokon szállítják vissza hazájukba, a nagy számra való tekintettel azonban ezúttal charterjáratokat bérelnek erre a célra - jegyezte meg a történész.

Dánia és Svédország egyébként nagyon szorosan figyeli egymás gyakorlatát – emelte ki Flamm László.

Svédországban a menekültválság miatt novemberben újra bevezették a határellenőrzéseket, január óta pedig minden autóbusz- és vasúttársaság köteles azoknak az utasainak a személyazonosságát megvizsgálni, akik a Dánia és Svédország közötti Öresund-hídon utaznak.
MTI/EPA/Sara Gangsted
A kormány közlése szerint azóta napi néhány százra csökkent a menekültek száma, amely korábban a heti tízezret is megközelítette.

Kossuth Rádió