A Jobbik bővítené a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználási lehetőségeit.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján fontosnak tartotta, hogy a csokkal minden társadalmi osztályt megszólítsanak, amely javítani szeretne életkörülményein. Javaslata szerint a kedvezményes hitel erejéig használt lakást is lehetne vásárolni, továbbá a hitelt felújításra is lehetne használni akkor, ha az egy energetikai osztálynyival felfelé javítaná az ingatlan állapotát. Ez jelentené a valódi rezsicsökkentést - érvelt.

Hozzátette: a kormány így nemcsak a lakóparkok építőinek, hanem - számlabemutatási kényszer mellett - a kis- és közepes vállalkozásoknak is tudna kedvezni.

Z. Kárpát Dániel megjegyezte: a csok alapcélja jó, nem ellendrukkerei annak, ugyanakkor erősek a félelmeik, hogy a magáncsődhöz hasonlóan ezt is kevesen veszik igénybe.

Az alelnök célként jelölte meg az államilag támogatott bérlakásépítést is, amely szerinte egyrészt kezelné a magas budapesti albérleti árakat, másrészt lassítaná a kivándorlást. Számításai szerint minden forint 4-6 éven belül megtérülne.

Jelezte azt is, hogy pártja javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a csok-kal való visszaélések száma.

Z. Kárpát Dánielt kérdezték arról, hogy Novák Előd, a Jobbik alelnöke kedden a Facebook-oldalán közzétett egy 2016. január 12-től 30 évig nem nyilvános minősítéssel ellátott, kormányzati tervezetnek mondott dokumentumot, amely az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosításait tartalmazza. Az ellenzéki politikus szerint párttársa figyelemfelkeltésnek szánta a lépést és vitaanyagnak tekintik azt.

Forrás: MTI