Civil kontrollt biztosít az útdíjbevételek felhasználása felett a január közepén megalapított Társadalmi Egyeztető Szervezet (UTESZ), amelynek ügyvivője egy évre a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) lett - közölte az UTESZ az MTI-vel csütörtökön.
A nemzeti fejlesztési miniszter felkérésére megalakult ellenőrző szerv célja az útdíjpolitika társadalmi felügyelete, amely lehetővé teszi a miniszteri tájékoztatókban közölt adatok vizsgálatát és véleményezését. 

A tájékoztatás szerint a szervezet célja és feladata, hogy a megtett úttal arányos útdíjbevétel alakulását és felhasználását nyomon kövesse. Ennek érdekében rendszeresen vizsgálja és véleményezi majd a bevételek felhasználására vonatkozó adatokat, amelyeket a miniszteri tájékoztatók közölnek. 

Az új szervezet tagjai között van az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesület, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Autóklub, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a NiT Hungary.

A szervezet feladata követni a díjmértékek és bírságok szabályainak átláthatóságát, méltányosságát és következetességét, illetve javasolni az indokolatlan kedvezmények és többletterhek megszüntetését.

A szervezet munkája kiterjed a "szennyező és a használó fizet" elvek teljesülésének követésére is, amelynek lényege, hogy mindenki olyan arányban fizessen, amilyen mértékben terheli a díjköteles úthálózatot és szennyezi a környezetet.

Forrás: MTI