Év elején sokkal többször olvashatunk arról, hogy jót vagy rosszat tesz-e nekünk a mérsékelt alkoholfogyasztás. Most azonban eggyel több oka van annak, hogy felmerül ez a téma: a brit egészségügy 20 év elteltével először revideálta az ajánlott, biztonságosan fogyasztható alkohol mennyiségét.
Az új javaslatok nem tesznek különbséget a nemek között: akár nők, akár férfiak vagyunk, egy héten nem igazán ajánlott 14 egységnél többet inni - ezt a mennyiséget pedig érdemes a lehető legegyenlőbben elosztani a hét napjai között, akár úgy is, hogy több alkoholmentes napot tartunk.
Ha a mennyiség nem egyértelmű: 125 ml, 12,5% alkoholtartalmú bor 1,5 egységnyi alkoholnak, fél liter, 5,2 százalék alkoholtartalmú sör pedig 3 egységnek felel meg - egy egységet pedig tekinthetünk fél deci 40 százalékos töménynek is.

Az egyetemeken azt tanítják, hogy nagyobb veszélyben vannak az absztinensek és a mértékletességet nem mutató alkoholfogyasztók a szívrohammal kapcsolatban, mint azok, akik visszafogottan isznak napi 2-3 egységnyit, mindez természetesen képes bármilyen alkoholfogyasztót megnyugtatni. 

Mindez azonban szakértők szerint nem éppen megnyugtató. Tim Stockwell professzor, kanadai függőségkutató szerint vagy hatvanféleképpen tud az alkohol végezni velünk (vagy legalábbis rontani állapotunkon), a májprobléma pedig csak egy ezek közül: napi 3-4 egységnyi alkohol ugyanis 23 százalékkal növeli a prosztatarák esélyét, az alkohol pedig a nők számára, bármennyit is igyanak, növeli 
Stockwell szerint, ha senki nem inna alkoholt, 10 százalékkal csökkenne a mellrák okozta halálesetek száma - és ez csak egy betegséggel kapcsolatos prognózis. Hozzátette: a heti két este elfogyasztott 1-2 ital nem probléma, de ehhez alkoholmentes napokat, hónapokat kell pakolnunk, sőt, ha nem hiányzik az alkohol, érdemes teljesen elfelejtenünk.

Dr. Alexander Jones, a University College London kardiológusa ezzel szemben úgy véli: van orvosi bizonyíték arra, hogy az alkohol kis dózisban jó hatással van a szívre. A világ különböző pontjairól összegyűjtött több ezer ember adatait összesítő anyagokról van szó, amelyek szerint, ha napi legfeljebb két egység alkoholt fogyasztunk, jóval később alakulhat ki a koszorúér-betegség, illetve a stroke, sőt a napi egy kis pohárnyi vörösbor javíthatja a szívfunkciókat is. Mindez vélhetően azért van, mondja Jones, mert az alkoholfogyasztás fokozza szervezetünk nitrogén-oxid termelését, emiatt artériáink tágulnak, ez pedig csökkenti a szívre eső terhelést.