Az olaj hordónkénti ára 28 US dollár alá esett. A piac attól tart, hogy a nyugati szankciók feloldása után Irán tovább súlyosbítja a kínálati feleslegek kezelésének problémáját.
A nemzetközileg mértékadónak tekintett Brent crude ára hordónként 27,67 US dolláros, 2003 óta nem látott mélységbe süllyedt, majd a kereskedés folyamán 28,17 dolláros szintre erősödött vissza.

Az US crude ára hordónként 29 US dollár alá, 28,86-ra esett.

Az Irán elleni szankciók feloldása szakértők szerint azt jelenti, hogy naponta fél millió hordóval több olajat termelnek ki. A Phillip Futures elemzője, Daniel Ang szerint „az áresés oka a nyugati szankciók feloldása volt. Növekedni fog a piaci túlkínálat, ha az irániak visszatérnek az eladók körébe."

A szankciók megszüntetéséről szóló döntés vasárnap született meg, miután a nemzetközi megfigyelő szervezet, a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség, az IAEA bejelentette, hogy Irán eleget tett az atomfegyverek korlátozását célzó megállapodás által előírt feltételeknek.

Az Egyesült Államok Energetikai Információs Ügynöksége szerint Irán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb, bizonyított olajtartalékával. Számításaik szerint bármilyen többlet-szállítmány csak növelni fogja azt az egy millió hordónyi többlet-kínálatot, amely 2014 közepe óta az olajár 70 százalékos összeomlásához vezetett.

Szakértők szerint Iránnak már jelentős, eladásra váró olaj-készletei vannak. „Ha akarják, azonnal megkezdhetik az értékesítést és gyorsan növelni tudják a kínálatot" mondta Ric Spooner, a CMC Markets vezető piacelemzője.

Az olajár esését már eddig is a túlkínálat váltotta ki, elsősorban az Egyesült Államokban repesztéses technológiával kitermelt, nagy tömegű nyersanyag piaci megjelenése miatt. A kereslet Kína és Európa gazdasági növekedésének lassulása következtében ugyanakkor csökkent.

Meddig eshetnek az árak ?

Az eddigiek során az Opec szükség esetén visszafogta a kitermelést, hogy az árakat a kívánatos szinten tartsa. Most azonban a csoport messze legerősebb tagja, Szaúdi Arábia vezetésével határozottan elzárkózott a kínálat csökkentésétől.

A szakértők arra számítanak, hogy a következő két évben a kínálat továbbra is meghaladja a keresletet, így az árak alacsonyak maradnak. A HSBC vezérigazgatója, Stuart Gulliver kijelentette: arra számít, hogy az olaj ára a következő évben 25 és 40 US dollár között állapodik meg. „A legnagyobb kitermelők jelenleg napi 2-2,5 millió hordóval többet dobnak piacra, mint amennyi a kereslet. A kérdés azt, mennyi ideig képesek ilyen szinten fenntartani a termelést" mondta az Ázsiai Pénzügyi Fórumon tartott beszédében, Hong Kongban.