A hétvégi budapesti fedettpályás idénynyitó után szerdán a Barcelona melletti San Cugat edzőtáborába utaznak a magyar öttusázók.
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a felnőtt kerettagok mellett a legjobb junior korú versenyzők is a küldöttséggel tartanak. A 18 fős csapatban ott lesz Földházi Zsófia is, aki az őszi lábsérülése miatt a szombati döntőben elővigyázatosságból a kombinált számban már nem versenyzett, illetve Kasza Róbert, aki bár selejtezőcsoportját pénteken megnyerte, megfázása miatt a vasárnapi döntőben nem állt rajthoz.

A magyarok San Cugatban vívó-, úszó-, illetve lövő-futóedzéseken vesznek részt, a táborban rajtuk kívül várhatóan német, egyiptomi és brazil öttusázók is felbukkannak majd.

A kéthetes kinntartózkodás ideje alatt, a jövő hét végén rendezik a spanyol nemzetközi bajnokságot, amelyen magyar részről a tervek szerint három férfi és két női junior versenyző, valamint Alekszejev Tamara indul el.

A szövetségi kapitány pozitívan értékelte a hazai élversenyzők hétvégi produkcióját. 

"Versenyt nyerni mindig teljesítmény" - utalt Marosi Ádám győzelmére. Mellette dicsérte az élcsoportban végzett további magyarokat, illetve a junior korú Bereczki Richárdot, aki nyolcadikként fejezte be a viadalt. 

A férfiaknál Demeter Bence harmadik, Tibolya Péter negyedik, a nőknél Kovács Sarolta hatodik lett.

A kapitány az összegzésében úgy fogalmazott, "kár, hogy Zsófi nem tudta befejezni a versenyt", ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a férfiaknál a válogatott alapemberei egyaránt jól vívtak.

Az öttusázók világkupa-sorozata február végén kezdődik - Kairóban, Rio de Janeiróban, Rómában és Kecskeméten lesz egy-egy verseny -, majd május elején az egyesült államokbeli Sarasotában zárul a döntővel. Május végén Moszkvában kerül sor a világbajnokságra, az azon elért eredmények még beleszámítanak a világranglistába, amelyről feltöltik majd az olimpiai mezőnyt, illetve a vb-n közvetlenül is lehet kvótát szerezni. A július eleji, szófiai Európa-bajnokságnak az olimpiai részvételt illetően már nem lesz jelentősége. A magyarok közül eddig Kasza Róbert és Kovács Sarolta rendelkezik riói kvótával.

Forrás: MTI