A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) a középiskolai tanulók lemorzsolódásának csökkentése érdekében a 18 éves korig tartó kötelező tankötelezettség visszaállítását, egy a korai iskolaelhagyók képzését támogató program elindítását, valamint az önálló oktatási minisztérium visszaállítását követeli.
Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta, 2010 és 2012 között 1 százalékponttal 11,5 százalékra nőtt az iskolai lemorzsolódás aránya.

Kiemelte, elfogadhatatlannak tartják azt az erősödő tendenciát, amely szerint egyre több középiskolásból válik közmunkás 16 éves korát követően. Egy 2013-as statisztika szerint ugyanis míg az általános képzésben a lemorzsolódók aránya 18 százalék, addig a középiskolákban már 27 százalék.

A Liberálisok ügyvivője szerint az iskolaelhagyás elsősorban azokat érinti, akik nyomorban nőnek fel. Ebből is látszik, hogy a kormány család- és oktatáspolitikája nem az esélyteremtésről, a szegénységből történő kitörés támogatásáról szól, hanem a jómódú középosztályt támogatja - tette hozzá Bősz Anett, aki szeirnt ez a "társadalom végletes kettészakadásához" vezet.

Forrás: MTI