A Jobbik szerint a magyar kormány történelmi lehetőséget szalasztott el - mondta Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a magyar és a brit kormányfő csütörtöki találkozójára reagálva.
"Ez egy elszalasztott lehetőség volt, egy történelmi pillanat volt, amiben a magyar kormány nem állt helyt és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt" - fogalmazott az ellenzéki politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gyöngyösi Márton szerint a találkozó lehetőséget adott volna arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva, a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az Európa Unió politikáját. Hozzátette: különösen a lisszaboni szerződés óta az Európai Unió központosító irányt vett és a nemzeti hatáskörből számtalan jog Brüsszelbe került. Felidézte: pártja folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a csatlakozási szerződés újratárgyalásával és az európai uniós alapokmányok újragondolásával új alapokra kellene helyezni a magyarországi uniós tagságot. 

Úgy vélte, a csütörtöki találkozón lehetőség adódott arra, hogy a brit érdekekhez hozzácsatolják a magyar nemzeti érdekeket. 

Gyöngyösi Márton szerint a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján nem sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmaz meg ebben a helyzetben. A politikus ebbe a körbe sorolta a migrációs probléma kezelését, a magyar termőföld védelmét, az őshonos kisebbségek védelmét, amelyek tekintetében a csatlakozási szerződést, az európai uniós alapokmányokat a magyar nemzeti érdek szempontjából módosítani kellene.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésen az általa felvetett kérdésekről is szó esett.

Forrás: MTI