Rudolf Hundstorfer, a jelenlegi szociális miniszter az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) államfőjelöltje - jelentette be a párt vezetése pénteken Bécsben.
Hundstorfert Werner Faymann kancellár, az SPÖ elnökének javaslatára jelölték, személyét a párt egyhangúlag támogatta.

Bemutatkozó beszédében a miniszter "hatalmas felelősségként" és "óriási kihívásként" értékelte a jelölést, valamint kiemelte a szociális összetartás fontosságát, amely szerinte a menekültválság megoldása során is elengedhetetlen. "Nem tudjuk megmenteni a világot" - jelentette ki a migránsválságról, célozva ezzel arra, hogy Ausztria kapacitása sem végtelen. Hangsúlyozta: Európa nem csukhatja be ajtaját azok előtt, akik a háború elől menekülnek. Úgy vélte, hogy komolyan kell venni az emberek aggodalmát, a jog és az értékek mentén közös megoldást kell találni.

Elmondta azt is, hogy munkája során kiáll a párbeszéd mellett és előtérbe helyezi a társadalmi ügyek megoldását.

A 64 éves politikus kezdetben a bécsi tartományi parlament tagja, majd elnöke lett. Sokáig az Önkormányzati Alkalmazottak Szakszervezeténél (GdG) dolgozott, később a szervezet ügyvezetőjeként tevékenykedett. 2007 és 2008 között az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke volt. Ezek után Faymann mindkét kormányában miniszteri megbízást kapott, 2009 óta ő a munka- és szociális ügyekért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszter.

A jelölés következtében átrendeződés lesz az osztrák kormányban, Hundstorfer posztját Alois Stöger, a jelenlegi közlekedési miniszter veszi át. Hans Peter Doskozil, a burgenlandi rendőrfőkapitány váltja Gerlad Klug védelmi minisztert, Klug pedig a közlekedési miniszteri tárcát kapja.

A várhatóan áprilisban tartandó államfőválasztás további jelöltjei a függetlenként induló Irmgard Griss, az osztrák legfelsőbb bíróság korábbi elnöke és a Zöldek pártjának támogatásával induló Alexander Van der Bellen, volt pártelnök. Andreas Khol, az osztrák parlament egykori elnöke az Osztrák Néppárt (ÖVP) államfőjelöltje. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyelőre kivár a jelöléssel.

Az ausztriai államfőválasztás időpontját várhatóan február elején hirdetik ki, a voksolást sajtóértesülések szerint április 24-én tartják.

A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel már másodjára tölti be ezt a tisztséget, nem indulhat újra a posztért.

Forrás: MTI