Hollandia hatékonyan szeretné EU-elnökségi tisztét betölteni, célja, hogy segítsen összehangolni a fontos kérdéseket eltérően megítélő uniós tagállamok álláspontját - mondta Gajus Scheltema budapesti holland nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Ebben a félévben Hollandia látja el az EU-elnökségi feladatokat, ezzel kapcsolatban a diplomata kiemelte: Hollandia nem a saját érdekei szolgálatára, hanem azokra a kihívásokra összpontosít ebben az időszakban, amelyekkel az unió szembenéz. Az elnökségi program lényeges elemei között említette a migrációt és a nemzetközi biztonságot, az innovációt és a munkahelyteremtést, a rendezett államháztartást és az erős euróövezetet, valamint a klímavédelmet és az energiapolitikát.

Gajus Scheltema a migrációról szólva kifejtette: Hollandia sürgeti az Európai Bizottság bevándorlási csomagjának gyors megvalósítását, továbbá fontosnak tartja a külső határok védelmének erősítését és Törökország támogatását. A migránsok nem azért jönnek ide az életük kockáztatásával, mert turisták, hanem mert egy reménytelen helyzetből menekülnek, és sokan közülük valóban menekültek - vélekedett. Hozzátette: a nagy embertömeg beáramlása rendkívüli kihívást jelent, de ez nem indokolja egyfajta mini Schengen létrehozását, és a holland elnökség elkötelezett a schengeni övezet, az unió egyben tartása mellett. Utóbbival kapcsolatban a diplomata közölte: nem pesszimista.

A nagykövet azt is hangoztatta, hogy folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet, ez az egyik legnagyobb kihívás.

A foglalkoztatottságot illetően arról beszélt: ez a versenyképesség miatt fontos, és ahhoz, hogy az EU erősebb legyen, folytatni kell az egységes piacért tett erőfeszítéseket. Lényeges a munkavállalók védelme - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha az emberek más országba költöznek, akkor jogaiknak meg kell egyezniük az ott élőkével.

Gajus Scheltema emellett kiemelte a közös energiapolitika és a források diverzifikálásának jelentőségét.

A diplomata szerint fontos az is, hogy az uniót közelebb hozzák a polgárokhoz, ennek érdekében pénteken nagyszabású rendezvényt szerveznek a Műjégpályán, ahol holland és magyar korcsolyázók nemzeti öltözetben tartanak bemutatót. 

A félév során a holland nagykövetség több programot is szervez, például márciusban részt vesznek egy vízgazdálkodási konferencia megrendezésében, roadshow-t szerveznek vidéki civil szervezeteknek és több kerékpáros eseményt is tartanak.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője hangsúlyozta: a holland elnökség és az Európai Bizottság céljai megegyeznek, ami segíti a hatékony együttműködést.

Mint mondta, a bizottság is a növekedésre fókuszál, a párbeszéd folytatására és a kapcsolattartásra a polgárokkal. Az intézmények céljainak azonossága mindenképpen eredményekre vezet - vélekedett. Úgy látja, az elnökség a bizottság együttműködése Magyarországon is megvalósul, hiszen több programot is szerveznek közösen.

A képviselet-vezető arra is kitért, hogy az EU-val kapcsolatos közbeszédet egyfajta kettősség jellemzi, hiszen míg sok az erősen kritikus hang, hallani arról is, hogy miként járulnak hozzá az uniós támogatások a magyarországi növekedéshez, a gazdasági stabilitáshoz. Ezt a közbeszédet befolyásolhatja, ha többet beszélnek arról, hogy a magyarok milyen előnyeit élvezhetik az ország uniós tagságának - közölte Zupkó Gábor.

Forrás: MTI