Még a rövid ideig tartó helytelen táplálkozásnak is visszafordíthatatlan következménye lehet az agy kognitív képességeire - derül ki az ausztrál Új-dél-wales-i Egyetem friss kutatásából.
A szakértőknek elsőként sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fokozott cukor- és zsírbevitel mindössze egy hét alatt hátrányosan hat a patkányok memóriájára. Érdekes módon hasonló eredményeket figyeltek meg azoknál az állatoknál is, akik egészséges táplálékot kaptak ugyan, de cukros vizet ittak.

A kognitív problémák a helyfelismerésre is kiterjedtek, mivel a kísérleti patkányok kevésbé vették észre, ha egy tárgyat áthelyeztek vagy eltüntettek a környezetükből. Agyuk hippokampusz régiójában pedig gyulladásos folyamatokat lehetett megfigyelni, mely összefüggésben áll a térbeli memória hanyatlásával. 

"Tudjuk, hogy az elhízás gyulladáshoz vezet a testben. Mostanáig azonban nem volt világos, hogy az agyat is megváltoztatja" - fogalmazott Margaret Morris professzor. "Ami különösen meglepő az eredmények kapcsán, az az, hogy a kognitív leépülés igen gyorsan történt. Az előzetes adatok arra is utalnak, hogy a károsodás akkor is fennmaradt, ha az állatok visszaálltak az egészséges étrendre, ami különösen aggasztó" - magyarázta Dr. Morris. 

Az állatok memóriájának bizonyos részei épek maradtak, méghozzá az étrendtől függetlenül. Mindegyikük egyformán képes volt a tárgyak felismerésére - akár egészséges ételt kapott, akár zsírban (süteményben, chips-ben és kekszben) gazdag táplálékot kapott, akár egészséges ételeket cukros vízzel kiegészítve. 

A memóriában bekövetkező változás még gyorsabban jelentkezett, mint a testsúlyban mérhető. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, miként lehet megállítani a túl sok cukrot és zsírt fogyasztott patkányok agyában bekövetkezett károsodást. 

A tanulmány a Brain, Behavior and Immunity című szakfolyóiratban jelent meg.