Közzéteszi az amerikai fennhatósága alá tartozó iraki és afgán börtönökben fogvatartott és megkínzott foglyok fényképeit a Pentagon - közölte egy amerikai polgárjogi csoport. A kiadás több mint egy évtizedes harc eredménye.
A 2015 márciusában megnyert per következtében összesen 198 fényképet köteles közzétenni a Pentagon - mondta Jameel Jaffer, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) vezetője.

A polgárjogi szervezet 2004 óta követeli az amerikai kézben levő iraki és afgán börtöntitkok kiteregetését, de tíz éven keresztül kitartó ellenállásba ütköztek.

A képek egy több mint kétezres gyűjtemény részét képezik, ám Ashton Carter védelmi miniszter még novemberben úgy döntött, a többi fotó publikálása "amerikai állampolgárok, katonák és köztisztviselők életét veszélyeztetné". A kategóriák közötti különbséget nem indokolta meg.

A fotók 2001 szeptember 11. és 2009 január 22. között készültek, bírósági dokumentumok szerint a fogvatartottakat ábrázolják. A polgárjogi csoport továbbra is ragaszkodik az összes fénykép publikálásához, de kedvező jelnek gondolják az első kétszáz kiadását.

Tudott a kínzásokról a CIA 

John Brennan a CIA-t ért 2014-es vádak után védelmébe vette az ügynökséget. A vezér szerint az amerikai kormány a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után CIA-hoz fordult, hogy mutassanak irányt a terrortámadások megelőzésében.

Az ügynökség nem volt felkészülve erre a feladatra, néhány ügynök túllépte a hatáskörét és felelősségre kellett volna vonni őket, de a CIA ettől függetlenül sok mindent jól csinált egy olyan időszakban, amikor mindenki egy újabb Al-Kaida támadástól tartott - magyarázta.

Brennan 2002-ben, a kínzások bevezetésekor már magas rangú CIA-ügynök volt, és tudott a vitatott kihallgatási módszerekről.

forrás: www.rt.com