Tizenkét évi börtönbüntetést kapott a délnyugat-kínai Jünnan tartomány volt kormányzóhelyettese, miután a bíróság bűnösnek találta egy vesztegetési ügyben - jelentette a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.
Az 53 éves Sen Pej-ping ítéletét a főváros első számú középfokú ítélőszéke hozta meg; ingatlanjait már korábban elkobozták, személyes vagyonából további kétmillió jüan (92 millió forint) lefoglalásáról viszont most intézkedtek.

Sen Tancsung megye párttitkára és Simao város polgármestere is volt, mielőtt tartományi szintű vezető lett belőle. A nyomozás megállapította, hogy már ezeken a posztokon - 2000 és 2012 között - visszaélt a hatalmával, beosztását kihasználva hasznot húzott vállalatok egyesüléséből, vasérc-értékesítésből, rézbányászatból. A cégek tulajdonosaitól körülbelül 16,5 millió jüant (756,7 millió forint) kapott csúszópénzként.

A bíróság az ítélethozatalkor hangsúlyozta, hogy enyhítő körülményeket nem vettek figyelme, mivel a vádlott igyekezett a bizonyítékokat eltüntetni, s nem tudta igazolni vagyonának eredetét.

A kínai központi vezetés a korrupció elleni küzdelem jegyében a bíróság előtti számonkérésekkel egy időben immár csaknem három éve meghirdette azokat a rendszabályokat, amelyek az állami hivatalnokokat, központi és helyi kormányzati tisztségviselőket, pártkádereket, fegyveres testültekben szolgálókat igyekszik a költekezéseket visszafogó, erkölcsös, "mintaszerű viselkedésre" bírni.

Az állami média szintén csütörtökön idézte a kommunista párt fegyelmi ellenőrző bizottságának frissen nyilvánosságra hozott közleményét, miszerint 2012 vége óta eddig közel 139 ezer embert, köztük néhány tartományi és miniszteri szintű vezetőt büntettek meg a "tisztakezűséget és a becsületes munkastílust" szolgáló, úgynevezett nyolcpontos szabálycsomag megsértéséért.

A "bűnök" között szerepelt például az állami pénzek pazar vacsorákra, kül- és belföldi luxusutakra, valamint fényűző esküvőkre és temetésekre költése. A listán szerepel ajándékok vásárlása és elfogadása, továbbá szolgálati autók használata magáncélra is. Az illetékesek szerint az idei évben, dacára a hangos kampánynak és a rendszeres felelősségre vonásoknak, a tavalyihoz képest drasztikusan megszaporodtak a szabályellenes költekezések.

Forrás: MTI