A Jobbik Ifjúsági Tagozata (IT) kiáll a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyföldi tagjai mellett és a magyar külügy közbenjárását sürgeti.
Az ellenzéki párt szervezete csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében felháborítónak minősítette a román hatóságok eljárását és szóvá tette, hogy a HVIM-tagok nem használhatják anyanyelvüket az eljárás során.

A házkutatásoknál jelen lévő tanúkra hivatkozva azt írták: a hatóságok mindössze bontatlan szilveszteri petárdát, csillagszórót, pólókat, valamint magyar és székely zászlókat koboztak el.

A Jobbik IT egyértelműnek nevezte, hogy a román hatóság meg akarja félemlíteni az erdélyi mozgalmat és az eljárással azt üzeni az egész erdélyi magyarságnak, hogy "aki fel meri vállalni nemzeti identitását, az hasonló brutalitásra és jogfosztásra számíthat".

Azt követelik a magyar külügyi tárcától, hogy védje meg a magyar állampolgársággal is rendelkező vármegyéseket "a román állam terrorjával szemben". A román hatóságokat pedig a "médiában terjesztett rémhírek helyett" a bizonyítékok bemutatására szólították fel a közleményben.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) kedden jelentette be, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, Beke István, akit 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek és az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándékával gyanúsítanak.

Forrás: MTI