Sok nyugati politikus még mindig egy olyan közös szövetségről beszél Európában, mely együtt harcol az ISIS és a terroristák ellen. Többen a vezetők közül szemet hunynak a valós tények fölött, annak reményében, hogy Európa Oroszország hathatós segítségének köszönhetően legyőzi a dzsihádistákat.
Az egyik legnagyobb baj, hogy a bombázások a civil lakosságot is teljes mértékben érintik – írja a Bild.de internetes lap.

– Nehezen képzelhető el, hogy a helyzet még rosszabbra fordul Szíriában. Már így is elég szörnyű – nyilatkozta Rae McGrath egy humantiárius segélyszervezet vezetője, aki Törökország és Észak-Szíria területén segédkezik.

A bombázások okán a segélyszervezetek ezen a héten megduplázták erőkifejtéseiket, elmondásaik szerint leírhatatlan méretű humanitárius krízis van Szíriában. Mióta Törökországban lelőttek egy orosz harcigépet, légi csapások végeláthatatlan sorozata zúdul a civilek lakta területre. A bombázások céljai főként a szír-török határátkelők, főutak, ahol élelmiszert, vizet és gyógyszert lehet szállítani.

Az oroszok az elmúlt öt napban háromszor bombázták az egyik legfontosabb határátkelőt, Bab al-Salamehot.

– Óriási a szenvedés, az embereket senki sem védi meg – hangsúlyozta McGrath.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) jelentése szerint november 24. óta csak Idlib tartományban például tíz pékséget tettek a földdel egyenlővé, amely 200 ezer embert látott el kenyérrel. Emellett összesen 20 kórházat bombáztak le.

– A támadások több mint 90 százaléka nem az ISIS-t és a terroristákat érintette, hanem olyan szembenálló csoportosulásokat, amelyek nem akarják, hogy az Assad-rezsim továbbra is hatalmon maradjon – nyilatkozta John Kirby, az Egyesült Államok Külügyminisztériumától.