Gyorsított pályázati eljárásban döntenek két Oroszországba tervezett jövő évi atlétikai verseny új helyszínéről, miután az orosz doppingbotrány miatt felfüggesztették az ország sportági szövetségének tagságát, így az nem rendezhet viadalokat.
A gyaloglók Csebokszáriba kiírt csapatvilágkupája, illetve a Kazanyba tervezett junior világbajnokság új helyszínéről január 7-én dönt a nemzetközi szövetség (IAAF) kongresszusa - áll a szervezet csütörtöki közleményében.

Az IAAF tagországai csütörtöktől nyújthatnak be pályázatot a két esemény megrendezésére, a döntést pedig azért gyorsítják fel, hogy a házigazdának elegendő idő álljon rendelkezésére az előkészületekre.

A tavaly decemberben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette az orosz tagszövetségét, ez a rendezési jogok elvesztése mellett azt is jelenti, hogy az orosz atléták nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon, s amennyiben a döntés nem változik addig, a riói olimpián sem lehetnek ott. Az Orosz Atlétikai Szövetség nem fellebbezett a döntés ellen, elfogadta tagságának felfüggesztését, egyúttal jelezte, mindenben együttműködik az IAAF által felállított öttagú ellenőrző testülettel, amelynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése a feladata.

Az oroszok ötkarikás részvétele ugyanakkor még nincs kizárva, meg nem erősített hírek szerint azonban az már biztossá vált, hogy a márciusi fedettpályás-vb-n nem lehetnek ott az orosz atléták.

Forrás: MTI