Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke eredményesnek és sikeresnek nevezte rövid budapesti látogatását, szerinte a magyar fővárosnak "érdekes és nagyon erős pályázata van" a 2024-es ötkarikás játékok rendezésére.
A német sportdiplomata ezt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megalakulásának 120. évfordulója alkalmából rendezett keddi ünnepi közgyűlést követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

A NOB elnöke szerint a magyarok most nemcsak a múltjukat ünnepelték, hanem már a jövőbe is tekintettek. Hozzátette: kétnapos budapesti tartózkodása alatt rengeteg olyan programmal - edzőprogram, Gerevich-ösztöndíj, kiemelt sportágfejlesztési program, mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban - ismerkedett meg, amelyek bizonyítják, Budapestnek ott a helye a kandidálók között.

Thomas Bach felhívta a figyelmet arra, hogy a négy pályázó - Budapesten kívül Los Angeles, Róma és Párizs kandidál - között keménynek ígérkező és hosszú versenyre van kilátás, amely most még csak a rajtvonalnál tart. A következő állomás február közepén lesz, amikor is a NOB delegációja látogatást tesz a négy pályázó városban, és azt vizsgálja majd, hogy a rendezésre jelentkezők miként értelmezik az Agenda2020-at, hogyan igyekeznek azt a "saját arcukra szabni".

"Nem létezik egyetlen, tökéletes megoldás az Agenda 2020 alkalmazására" - hangoztatta Thomas Bach.

A NOB elnöke az atlétáknál kirobbant doppingbotrányt érintő kérdésre elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is eltökélt a doppingellenes küzdelemben, és a tiszta sportolók megvédése érdekében továbbra is a zéró tolerancia elvét vallja. Az ügy megoldását abban látja, hogy Oroszországban helyre kell állítani az előírásoknak megfelelő doppingellenőrzést, valamint a moszkvai WADA-doppinglabort. Fontosnak tartja, hogy az ellenőrzés független legyen a sportszervezetektől, és a versenyen kívüli ellenőrzések szerepe legalább olyan fontos legyen, mint a versenyeken elvégzett teszteké.

Thomas Bach beszélt a riói kajak-kenu pálya vízminőségéről is. Kijelentette: a szervezőktől ígéretet kapott arra, hogy a jövő évi játékok alatt megfelel majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke arról beszélt, büszke a magyar sportolóknak az olimpiákon eddig elért sikereire, de fontos az is, hogy megfelelő jövőképet tudnak a fiatalok elé állítani, és reméli, ennek hatására sokan kezdenek majd sportolni az országban.

A MOB elnöke egy kérdésre válaszolva elárulta, csalódottságot érez a női kézilabda-válogatott hétfői világbajnoki kiesése miatt, mert szerinte az olimpiai küldöttség akkor teljes, ha a csapatsportágak is képviseltetik magukat benne. Hozzáfűzte: úgy érzi, a női válogatott sajnos nem működött igazi csapatként a dániai vb-n.

Forrás: MTI