Az Országgyűlés kedden módosította a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvényt, amely alapján az NKA szakmai bizottságai tagjainak egyharmadát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) jelölheti majd.
A törvényjavaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezte, az előterjesztést 134 igen szavazattal, 41 nem ellenében hagyta jóvá a parlament.

A tárcavezető indoklása szerint az MMA kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön, így az alap forrásainak felosztásáról - pályáztatással - döntő testületekben, a szakmai kollégiumi munkában, a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen. Balog Zoltán szerint a törvénymódosítás megerősíti az MMA-nak a művészeti életben elfoglalt kultúrstratégiai szerepét.

A változtatás értelmében az NKA alelnökét a szakminiszter ezentúl az MMA-elnök véleményének kikérésével nevezi ki.

Változás az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Bizottság - amely az NKA elnökéből (a miniszterből), az alap alelnökéből és a tagokból áll - tagjait kik javasolják. Jelenleg a tagok felét a miniszter saját hatáskörében, másik felét pedig az érintett szakmai szervezetek javaslata alapján bízza meg. Ez úgy módosul majd, hogy a tagok egyharmadát a miniszter saját hatáskörében, egyharmadát az MMA, további egyharmadát pedig az érintett szakmai szervezetek javaslata alapján nevezi ki.

Rögzítették, hogy a bizottság a miniszter és az MMA elnöke által jóváhagyott éves munkaterv alapján látja el feladatát.

Változik az NKA állandó szakmai kollégiumai vezetőinek és tagjainak kinevezése is. A művészeti főtematikájú állandó szakmai kollégiumokat a miniszter - az MMA elnöke véleményének kikérése után - rendelettel hozza létre, és az MMA elnökének egyetértésével nevezi ki azok vezetőit - tartalmazza a törvény. A művészeti főtematikájú állandó szakmai kollégiumok tagjainak egyharmadát a miniszter saját hatáskörben kéri fel az érintett szakmai szervezetek véleményének meghallgatása után, egyharmadát az MMA, további egyharmadát pedig a szakmai szervezetek delegálják.

Az állandó szakmai kollégiumok hatáskörébe nem tartozó igények elbírálására a miniszter ideiglenes szakmai kollégiumot is létrehozhat, az MMA részvételét ezekben is biztosítani kell.

E kollégiumi struktúrát 2016. január 1-jéig kell létrehozni.

A törvénycsomag része az is, hogy egy új francia-magyar filmprodukciós megállapodás léphet hatályba, továbbá a múzeumokról és a könyvtárakról szóló törvény módosítása, amelynek elsődleges célja - olvasható az indoklásban -, hogy az eddig törvényben nem szabályozott, a könyvtári állomány nyilvántartásáról, ellenőrzéséről és a könyvtári dokumentumoknak az állományból kivezetéséről szóló alapvető szabályozás új, törvényi alapokra kerüljön. A jogszabály tartalmazza ezen túlmenően a kiadványok kötelespéldányainak - az elektronikus kiadványokra is kiterjedő - szolgáltatására vonatkozó új, a hatályos rendelkezéseknél pontosabb szabályokat.

Forrás: MTI