A Belügyminiszter rendeletalkotási jogkörét bővítené az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az elektronikus ügyintézésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosításban. Az eredeti előterjesztésben a jogot a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kapta volna, ez azonban kétharmados támogatást igényelne. 
A testület csütörtöki ülésén éles ellenzéki kritika övezte az előterjesztést, amelynek értelmében - ahogy Felkai László, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta -  az NMHH által vezetett nyilvántartás tartalmát határozná meg rendeletben a miniszter. 

Bárándy Gergely, a testület szocialista alelnöke alkotmányossági aggályokat vetett fel, hogy sarkalatos törvényt kíván megkerülni a kormányoldal, így egy miniszter jogot kapna arra, hogy rendeletben adjon feladatot egy a kormánytól független hatóság elnökének. 

Gulyás Gergely fideszes elnök rámutatott: a miniszter rendeletalkotási jogának bővítéséhez nem kell kétharmados többség. Vas Imre (Fidesz) ezt azzal egészítette ki: az Országgyűlés szabadon dönthet arról, kinek ad rendeletalkotási jogot bizonyos tárgykörökben, de míg az NMHH elnöke esetében ezt kétharmados többséggel tehetné, egy miniszternek egyszerű többséggel is biztosíthatja. 

Az egészségügyi törvények változtatásával kapcsolatban a testület ülésén arról vitáztak: helyes-e hogy az elektronikus cigaretták árusításának jogát a dohányboltoknak adják. Gőgös Zoltán (MSZP) szerint ez azért nem helyes, mert ilyen terméket a dohányzásról leszokók vesznek, így őket a trafikokba küldeni olyan, "mint ha az alkoholistát a kocsmába küldenék ügyet intézni". 

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úgy felelt: az e-cigikhez vásárolható patronok nikotintartalma között akár ötvenszeres különbség is lehet, amelyikben pedig nem nikotin, hanem illó anyagok vannak, azok karcinogéneket tartalmaznak.

Forrás: MTI