Növekedett a kanadai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben, így az észak-amerikai ország kikerült a technikai recesszióból. 
A kanadai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy július-szeptemberben a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 2,3 százalékos volt a növekedés. Elemzők éves szinten 2,4 százalékos GDP-növekedésre számítottak. 

Az idei első két negyedévben még zsugorodott a kanadai gazdaság. Az első negyedévben 0,2, a másodikban pedig 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban 0,7, illetve 0,3 százalékos volt a visszaesés mértéke a világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7 országcsoportba tartozó Kanadában. 

A harmadik negyedévben a külkereskedelem, a háztartások fogyasztása és az építőipar hajtotta a gazdaság motorját, ellensúlyozva a nyersanyagárak csökkenésének negatív hatásait. 

Az előző negyedévhez képest az export növekedése 2,3 százalékra gyorsult a második negyedévi 0,5 százalékról, míg az import volumene a második negyedévi 0,5 százalékos csökkenés után 0,7 százalékkal zsugorodott. A háztartások fogyasztási célú kiadásai 0,4 százalékkal növekedtek, míg az ingatlanberuházások 0,6 százalékkal emelkedtek. Éves összevetésben az export 9,4 százalékkal növekedett.

Kedvezőtlen előjel azonban, hogy szeptemberben 0,5 százalékkal - 2009 márciusa óta a legnagyobb mértékben - esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző hónaphoz képest. 

A gazdasági növekedés ösztönzésének céljából a kanadai jegybank idén már két alkalommal csökkentette 25-25 bázisponttal irányadó kamatát, amely így 0,50 százalékon áll. A központi bank szerdán tartja soron következő kamatdöntő ülését. Elemzők arra számítanak, hogy nem változik az alapkamat szintje.
http://www.statcan.gc.ca/daily-quotidien/151201/dq151201a-eng.htm?HPA

Forrás: MTI